Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Regjeringsvennlige militssoldater, støttet av soldater fra Emiratene og flere andre land, fortsetter framrykkingen mot havnebyen Hodeida i Jemen.

Torsdag ble det meldt om harde kamper ved flyplassen sør for den strategisk viktige byen, som har vært kontrollert av Houthi-opprørerne siden 2014.

Fly fra den saudiledede koalisjonen, som gikk til krig mot houthiene våren 2015, har bombet en rekke mål det siste døgnet, og det meldes om flere titalls drepte.

Ifølge øyenvitner i Hodeida ble det i løpet av en halvtime onsdag ettermiddag gjennomført minst 30 bombetokter mot antatte opprørsmål sør for Hodeida.

Militssoldatene støttes av minst 2.000 soldater fra Emiratene, som er fraktet sjøveien fra en marinebase landet har i Eritrea.

Tusenvis av soldater fra Sudan deltar også ifølge sikkerhetskilder i offensiven mot Hodeida.

Fryktelig valg

Russland frykter angrepene vil få katastrofale følger, ikke bare for Hodeidas 600.000 innbyggere, men for hele Jemen.

– Innbyggerne står overfor et fryktelig valg, enten å bli drept i fly- og artilleriangrep, eller dø av sult og sykdommer, heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

FN og hjelpeorganisasjoner har alt evakuert sine ansatte fra Hodeida og advarer også mot en katastrofe av dimensjoner.

På randen av sult

22 millioner jemenitter er ifølge FN avhengige av matvarehjelp utenfra, og 70 prosent av hjelpen kommer sjøveien til Hodeida.

Det er også frykt for at angrepene mot byen, der det bor rundt 600.000 mennesker, skal føre til store sivile tap og drive hundretusener på flukt.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden Saudi-Arabia erklærte krig mot Houthi-opprørerne, en krig som ifølge FN har kostet minst 10.000 mennesker livet og såret over 50.000.

Sikkerhetsrådet møtes torsdag til hastemøte for å diskutere utviklingen i Jemen, der FNs spesialutsending Martin Griffiths forgjeves har forsøkt å forhandle fram en våpenhvile.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]