Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / NTB scanpix
Del saken
 • 70
 •  
 •  
 •  
 •  

Nylig publiserte lokalavisen Stockholmdirekt en artikkel om hvor velgervinden er på vei i Tumba, sør for Stockholm. I artikkelen sier en 74 år gammel kvinne at «Sverige behöver skakas om. De gamla partierna har fått sin chans. SD [Sverigedemokraterna] kommer att vinna en jordskredsseger i höst».

Samme kvinne sier at hun har vært aktiv i fagforeningen, at hun nå er aktiv i Hyresgästföreningen (leieboerforeningen, som er mye større i Sverige enn i Norge), og at hun alltid har stemt på Socialdemokraterna, men at hun nå er usikker på hva hun skal gjøre i valget.

De fleste vil fremdeles ikke snakke åpent om å stemme på Sverigedemokraterna. Her skal det nok sies at lokalavisen kun virker å ha snakket med eldre svensker, den generasjonen som vokste opp og ble voksne da Sverige ble et sosialdemokratisk «folkhem». Men selv i den gruppen er det også noen som åpent sier at de kommer til å stemme på Sverigedemokraterna.

Jeg kjenner Tumba veldig godt. Min fars foreldre bodde der fra 1968, og jeg er i høy utstrekning vokst opp hjemme hos dem. I Tumba bor arbeiderklassen – av svensk, finsk og jugoslavisk bakgrunn, og en del middelklasse. Svenske arbeidere og etterkommere av de arbeidsinnvandrere som kom til Sverige i de første to tiårene etter annen verdenskrig.

Min fars foreldre var blant dem – de kom fra Finland under 1950-tallet, og bosatte seg i Tumba i 1968. Kjøpte etterhvert hus der. De gjorde på en måte en slags klassereise fra boligmangelens Helsingfors, til eneboligen i Tumba noen tiår senere. Så dette er et sted som jeg kjenner godt. Selv om noen, som min fars foreldre, stemte borgerlig, så har Socialdemokraterna vært store i Tumba i flere tiår. Tumba ligger i Botkyrka kommune, som også rommer de mere velstående delene Grödinge og Tullinge, men også problemområder som Alby i nordre Botkyrka kommune.

De senere år har dog problemene også kommet til Tumba – antageligvis på grunn av nærheten til steder som Alby. Det var i Tumba en politibil ble angrepet med håndgranat i 2015. Så jeg er ikke i det hele tatt forbauset over at lokalbefolkningen i artikkelen sier at man forvente seg et rekordvalg for Sverigedemokraterna, også i Tumba. Det ser ut som om svenskene endelig begynner å få nok, og jeg håper virkelig at Sverige snur i tide.

Hvis ikke, så kan det komme en mye verre motreaksjon om et tiår eller så. Da kan det hende at svenskene begynner å rope etter en sterk leder og stemmer inn virkelige rasister i stedet, noe som borgerjournalisten og forfatteren Jan Sjunnesson, for øvrig knyttet til Sverigedemokraterna, nylig advarte imot. Det er riksdagsvalg i Sverige 9. september. Det kommer til å bli meget spennende.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 70
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]