Leder for det nederlandske Frihetspartiet, Geert Wilders. Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
annonse
annonse

Geert Wilders planlegger å holde en konkurranse for Muhammed-karikaturer i det nederlandske parlamentet seinere i år. Wilders er formann for Frihetspartiet, ledende opposisjonsparti og det nest største partiet i Nederland.

Den amerikanske karikaturtegneren Bosch Fawstin som holdt en likende konkurranse i Texas i 2015, er invitert til å være dommer.

Partiet har fått klarering for konkurransen fra Nederlands antiterrororgan, NCTV. Konkurransen er tenkt holdt i partiets sikrede lokaler i parlamentet. Wilders har levd under politibeskyttelse døgnet rundt i mange år, som følge av mordtrusler fra islamister. Han mener at islam er en totalitær ideologi, og at Koranen bør forbys i Nederland.

annonse

Mange vil trolig oppfatte arrangementet som unødig provokativt, men Wilders ser på det som er et forsvar for ytringsfriheten: – Ytringsfriheten er truet, spesielt for dem som kritiserer islam. Det må vi aldri godta. Det er vår viktigste frihet, sier han.

Karikaturtegninger av Muhammed har tidligere ført til protester og terrorangrep. I 2005 trykket den danske avisa Jyllandsposten karikaturer av Muhammed som avfødte store og ofte voldelige protester i den muslimske verden. I 2015 ble det franske satiremagasinet Charlie Hebdo angrepet av islamske terrorister etter å ha trykket tegninger av profeten. 12 mennesker ble drept.

I 2004 ble Theo van Gogh, nederlandsk filmregissør, forfatter og journalist, mest kjent for filmen Submission, drept med åtte pistolskudd av den muslimske fundamentalisten Mohammed Bouyeri. Han skar deretter over strupen på sitt offer, og satte to kniver i brystkassen hans.

I 2010 ble den danske Muhammed-tegneren Kurt Westergaard forsøkt drept med øks av somalieren Muhudiin Mohamed Geele, som ble idømt 10 års fengsel.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon