Kreftsyke og pårørende demonstrerer foran Stortinget i Oslo for godkjenning av livreddende medikamenter for bruk på norske sykehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mange uhelbredelig syke kreftpasienter får ikke tilbud om lindrende strålebehandling, viser en ny doktorgradsstudie fra Kreftregisteret.

Nærmere fire av ti kreftpasienter har behov for lindrende strålebehandling, men studien viser ifølge NRK at tilbudet varierer betydelig fra fylke til fylke.

– På landsbasis kan det bety at det hvert år er flere enn 800 pasienter som ikke får en hjelp de kunne hatt god nytte av, sier overlege og stipendiat ved Kreftregisteret, Linn Merete Åsli, til kanalen.

annonse

Studien omfatter data fra 25.000 pasienter som døde av kreft i Norge i perioden juli 2009 til desember 2011. Den viser også at sannsynligheten for å få denne typen behandling er størst hvis man er ung og har høy inntekt.

– Vi tenker nok at de i større grad etterspør hvilke behandlingsmuligheter som finnes, sier Åsli.

Norge har i dag ni strålesentre der strålebehandlingen gis, men overlegen etterlyser flere.

annonse

– Vi vil jo det beste for dem som er i den siste fasen av livet slik at de får best mulig livskvalitet. Det er viktig og vi må gjøre det vi kan, selv om det koster en del, sier Åsli.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon