- Jeg har sett Arirang i Pyongyang flere ganger og ble imponert over den ekstreme kollektive prosesjonen.Det vi har gjort i Kirkenes er på barnehagenivå i forhold, både i format og i vanskelighetsgrad, fortalte Traavik til undertegnede i Kirkenes. Foto: Nils Gjerstad

Forræderens guide til Nord-Korea, er den klingende tittelen på boken som kunstneren Morten Traavik holder på med. Kritikere har kalt Traavik  «en nyttig idiot for Kim Jong-Uns regime», mens andre har hyllet samarbeidet. I dag virker det  både absurd og mystisk.

Kunstneren Morten Traavik var den første som arrangerte vestlig konsert i Nord-Korea. Han fikk til noe helt unikt: et godt samarbeid med regimet i verdens mest lukkede regime og man må virkelig spørre seg selv hvordan det gikk til. I 2012 stilte han med hele elleve nordkoreanere på kulturfestival i Kirkenes.  Det virket helt absurd å tenke på i dag. Spesielt sett i sammenheng med Kim Jong-Uns aggressive utbrudd og utskyting av flere ballistiske missiler i Stillehavet i 2017. Først på tirsdag denne uken signerte Kim Jong-Un avtale med president Trump om atomnedrustning. I fjor høst  annonserte Traavik at samarbeidet med Nord-Korea avsluttet, etter at han på siste besøk mottok drapstrusler fra en tidligere samarbeidspartner i regimet. Men det har vært et nært samarbeid og man kan saktens undres på hvordan det gikk til.

På en haug sto regissør Morten Traavik med russisk bjørneskinnslue og ropte i megafon til de vel 250 aktørene som satt på en fotballstadion i sentrum:  – We are now making world history!

Selv var Traavik militærnekter, og la ikke skjul på at han moret seg over å se nordkoreanere instruere det norske forsvaret i Kirkenes i 2012. Foto: Nils Gjerstad

En variasjon av det nordkoreanske diktet Arirang ble fremført. Aktørene utgjorde menneskelige «piksler» som ved hjelp av å bla synkront om i utleverte bøker stadig skifter farger som kollektivt ble omformet til nye, flotte motiv. Mesteparten av den mannsterke massen var soldater fra Garnisonen Sør Varanger (GSV). På en annen haug signaliserte nordkoreanske instruktører med flagg. På en tredje haug spilte en nordkoreansk trekkspillkvintett. Soundtracket og skuet var vakkert og storslagent – og fullstendig surrealistisk, i den finnmarske vinterkulden.

Imponert av prosesjonen i Pyongyang

Også tidligere har bildespill vært fremført utenfor Nord-Koreas grenser, ikke minst i Romania under kommunist-diktatoren Ceaușescu – men ikke med en vestlig kunstner som regissør.  – Jeg har sett Arirang i Pyongyang flere ganger og har blitt imponert over den ekstreme kollektive prosesjonen, fortalte Traavik. – Det vi har gjort i Kirkenes er på barnehagenivå i forhold, både i format og i vanskelighetsgrad, kommenterte Traavik.

Det siste organiske bildet i forestillingen var av Traaviks egen sønn Tage. – Når jeg først har anledning til å bestemme bildene i Arirang-oppsetning, så griper man jo sjansen.
– Deltittelen er Me/We og og er en del av et prosjekt kalt The Promised Land, med henspeiling på det utopiske og fremtiden og sånn sett også min sønn, forklarte kunstneren.

Fikk hilsen fra diktatoren

I tillegg fikk også Traavik utviklet et veldig enkelt strategisk dataspill kalt Norge mot Norge, som tok utgangspunkt i en fiktiv konflikt mellom Sør- og Nord-Norge, modellert etter situasjonen på Korea-halvøya. Under sine besøk i 2010 og 2011 fikk han oppsporet programmere som designet spillet etter hans instruksjoner, og den var interaktivt utstilt på festivalgalleriet i Kirkenes.

Under samme visitt ble hans samarbeid velsignet med en vennlig hilsen fra den da regjerende «kjære leder», som ytterst få fikk møte, Kim Jong-Il (1947-2011) og hans sønn. Ifølge Traavik vinket de to til han fra balkongen sin.  – Avstanden var ikke mer enn fem meter. De nordkoreanske vennene mine var helt fra seg etterpå. – Så, jeg tror nok man kan si at han har merket seg meg, ja, kunne Traavik stolt fortelle undertegnede.

Sønnen han refererer til var den nåværende kontroversielle lederen Kim Jong-Un som tirsdag denne uken møtte Trump for atomnedrustningsavtale i Singapore. I fjor brøt Traavik samarbeidet med Nord-Korea, etter åtte års samarbeid og omtrent 20 turer dit. Hvordan han fikk til et samarbeid med diktaturet ville ikke Traavik si noe om. I boken han holder på med titulert  tittelen «Forræderens guide til Nord-Korea», sier han til NRK at han skal være helt ærlig om samarbeidet. Den som lever får se.

Skribent. Nils Gjerstad har anmeldt flere hundre filmer totalt for en rekke aviser. Han har også hatt æren av å intervjue flere av Hollywoods regissører og skuespillere, og hans største anger er at han takket nei til Jennifer Lawrence før hun ble kjent. I tillegg har han jobbet med å produsere programmet Filmplaneten for NRK i Bergen.