Utenriksministrene fra Hellas og Makedonia har skrevet under på en avtale som skal avslutte en 27 år lang strid ved å endre Makedonias navn til Nord-Makedonia.
Den historiske avtalen ble undertegnet av Hellas’ utenriksminister Nikos Kotzias og Makedonias utenriksminister Nikola Dimitrov i greske Psarades, som ligger ved bredden av innsjøen Prespa, der grensen går mellom de to landene samt Albania.
– Dette er et historisk skritt, sa Hellas’ statsminister Alexis Tsipras, som også var til stede under seremonien.
– Våre land legger fortiden bak seg og ser framover, la han til.
– For en vakker, storartet og historisk dag, sa Tsipras’ makedonske motpart Zoran Zaev.
Tsipras kunngjorde avtalen han hadde utarbeidet med Zaev tirsdag.
– Vi kan verken endre vår geografi eller historie. Men vi kan forme vår framtid. Og den vil bli del av en felles europeisk framtid med gjensidig respekt, forståelse og vennskap, tvitretDimitrov.
Hellas og Makedonia har ligget i konflikt om navnet Makedonia siden 1991, da Jugoslavia ble oppløst og Makedonia ble eget land.
Den 27 år gamle navnestriden har sin bakgrunn i at Hellas’ nordligste provins også heter Makedonia, og greske nasjonalister mener at navnet ikke kan brukes av andre land. Aten har anklaget Skopje for å bruke gresk historie og for til og med å ha territoriale mål i sikte. Hellas tillot Makedonia å bli medlem i FN bare fordi landet fikk det midlertidige navnet Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM).
FN innledet forhandlinger mellom partene i 1995. Forhandlingene pågikk inntil det siste, uten at FN lyktes i det som Tsipras og Zaev nå har fått til.
Men FNs mekler de siste 23 årene, Matthew Nimetz, var til stede under seremonien søndag. Det var også EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn.
– Avtalen vil bidra til fred og stabilitet og forhåpentligvis til konkrete steg som kan føre til EU-medlemskap for Makedonia, sa han.
– Gratulasjoner til både Hellas og Nord-Makedonia for å ha oppnådd en slik historisk avtale om navnestriden. Dette vil åpne for mange nye typer samarbeid, skrev Norges tidligere utenriksminister Børge Brende, nå president i Verdens økonomiske forum (WEF) på Twitter.
Dagen i forveien stemte den greske nasjonalforsamlingen over et mistillitsforslag mot regjeringen. Tsipras’ regjering overlevde mistillitsvotumet med 153 stemmer mot 127. Dermed ble veien åpnet for undertegning av avtalen søndag.
Avtalen innebærer at landet Makedonia skifter navn til Nord-Makedonia, mens den greske regionen med samme navn beholder det. Avtalen innebærer også at Hellas slutter å blokkere nabolandets søknader om medlemskap i NATO og EU.
Avtalen som nå er underskrevet, må imidlertid ratifiseres av begge lands nasjonalforsamlinger, først i Makedonia og deretter i Hellas. Dessuten skal den godkjennes gjennom en folkeavstemning i Makedonia, trolig i september. Makedonias grunnlov må også endres innen utgangen av året.
Makedonias president Gjorge Ivanov har imidlertid varslet at han vil nedlegge veto mot avtalen selv hvis nasjonalforsamlingen ratifiserer den. Et veto vil føre til at nasjonalforsamlingen må stemme over den enda en gang, men da med mulighet til å overstyre vetoet, og dermed ratifisere avtalen.
Avtalen har imidlertid satt sinnene i kok blant nasjonalister i begge land og som mener at deres respektive sider har gitt for mye i forhandlingene om nytt navn.
I Hellas var det demonstrasjoner i Aten både fredag og lørdag, og nasjonalister i Makedonia hadde også planlagt demonstrasjoner.
NTB-AFP-DPA
(©NTB)