En gjennomgang gjort av Utdanningsdirektoratet viser at det er flere ansatte per barn i de små kommunene enn i de større. Stortinget har bestemt at det skal være maksimalt tre barn under 3 år per voksen og maksimalt seks barn over 3 år per voksen. Kravene innføres 1. august, og barnehagene har ett år på seg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Nesten halvparten av norske barnehager mangler nok bemanning. Om en drøy måned innføres nye krav om hvor mange voksne det skal være per barn.

De store byene og de største private barnehagekjedene ligger dårligst an, viser en gjennomgang av situasjonen gjort av Utdanningsdirektoratet basert på tall hentet inn rett før årsskiftet (15.12 2017).

Det er i overkant av 5.200 ordinære private og kommunale barnehager i Norge.

annonse
– I gang

– Det er sannsynlig at mange barnehager er i god gang med å rekruttere nye ansatte, men det er samtidig vanskelig for oss å spekulere på om tallene har endret seg det siste halvåret, sier Irene Hilleren, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.

Stortinget har bestemt at det skal være maksimalt tre barn under 3 år per voksen og maksimalt seks barn over 3 år per voksen. Kravene innføres 1. august, og barnehagene har fått ett år på å innfri kravet. Samtidig innføres også en skjerpet pedagognorm som regulerer hvor mange pedagogfaglige ansatte det skal være per barn.

Private kjeder

Læringsverkstedet, Kanvas, Espira, Fus og Norlandia, som er de største barnehagekjedene, har for få ansatte per barn om man ser på tallene ved årsskiftet.

Private Barnehagers Landsforbund, som organiserer nesten alle norske private barnehager, opplyser at deres medlemmer er i gang med å innfri kravene. Utfordringen for flere er økonomi, og rundt enkelte av de store byene er det mangel på fagutdannede.

annonse

-Ja, hvis alt går som vi planlegger, har vi oppfylt pedagognormen og bemanningsnormen i alle våre barnehager når fristen går ut. Helt spesielle grunner kan gi unntak, men da må de søke dispensasjon, sier Arild Osen, administrerende direktør i PBL.

Liten er bra

Gjennomgangen viser at de små kommunene har i gjennomsnitt færre barn per ansatt enn de større kommunene, men det er stor variasjon innen gruppen. Det viser seg også at de små barnehagene har gjennomgående bedre bemanning enn de store.

Blant de store byene mangler det nok voksne i både private og kommunale barnehager i Drammen, Sandnes, Kristiansand, Trondheim, Tromsø, Bergen og Fredrikstad. I Oslo er det de private barnehagene som ikke oppfyller.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon