Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I et intervju med Dagsavisen tar næringsminister Torbjørn Røe Isaksen opp et betent tema. Han mener «høy innvandring over tid ikke er forenlig med hvordan det norske samfunnet er bygd opp.» Lav yrkesdeltakelse er hans største økonomiske bekymring.

annonse

Men høy innvandring er ikke bare en utfordring økonomisk, men også kulturelt, sier han til avisen.

Han peker han på skolekrets-diskusjonen i Oslo som et eksempel.

– Alle som har bodd i Oslo over lengre tid, vet at det er diskusjon blant foreldre om hvilken skole barna havner på og hvor høy minoritetsandelen er der. Det er noe veldig få tør å snakke om offentlig, men det er en diskusjon.

– La den i den hvite, urbane middelklassen som aldri har vært en del av en sånn diskusjon, kaste den første stein, sier han i intervjuet.

annonse
annonse

Legitimt

Bekymringen er, sier han: – Hva hvis mitt barn er en av tre majoritetsnordmenn i klassen? Er det noe de går glipp av da? Møter de noen andre problemstillinger enn vi er vant til knyttet til for eksempel svømming og overnattingsturer?

Det er en helt legitim bekymring, mener Høyre-statsråden, som understreker at det ikke bare er middelklassen som er urolig.

– Dette tror jeg du finner i alle samfunnslag, sier Isaksen og legger til:

– Det finnes rasister som er bekymret for dette, men det finnes også de som er bekymret som ikke er rasister.

Dagsavisen går ikke videre inn på hvor stor andel av foreldrene i Oslo næringsminister og Høyre-kronprins Røe Isaksen mener er rasister, eller hva som skiller de bekymrede «rasistene» fra de bekymrede «ikke-rasistene».

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.