KIWI satser på halalprodukter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På den lokale KIWIen lå i dag halalburgere side om side med sommerkoteletter og haramburgere i frysedisken. Eller vanlige burgere, altså burgere, som de også blir kalt. Jaja, dere ligger i godt selskap, tenkte jeg.

Halal er bra. Alt som ikke er halal er haram, altså ikke bra. Dette ifølge islam. Ergo må hamburgerne ved siden av halalburgerne være haramkjøtt. Sommerkotelettene til høyre; jeg tør ikke tenke på hvor mye haram de har i seg. Kanskje eksploderer de i ganen? Nei, best å bli vegetarianer for sikkerhets skyld.

Første gang man ser noe nytt vekker det oppsikt. Andre gang er man alt blitt vant og aksepterer det. Hvor lang tid går det før hele reoler er fulle av halalprodukter på KIWI? Jeg vet at på Svinesund har de hyllemeter på hyllemeter med halalkjøtt, det er nesten like store mengder med halalkjøtt som vanlig kjøtt, altså haramkjøtt.

Det er Kanda som produserer burgerne. «Vi ønsket å kunne tilby våre kunder Kanda halalburgere med 99 % storfekjøtt. Derfor inngikk vi et samarbeid med Islamsk Råd Norge (IRN) i 2012. Vi ble sertifisert av IRN i 2013 og har etter dette kunnet tilby våre kunder ekte Halal Kandaburgere,» skryter de på hjemmesiden. På Facebooksiden har de, underlig nok, bare lagt ut bilde av «Hamburger Originalen». Hamburgerpakningen er helt lik med unntak av at teksten originalen har erstattet teksten halal, samt at det sjarmerende emblemet med arabisk skrift, som pryder halalvarianten, ikke er der.

Jeg blir forvirret. Originalen? Er ikke den originalen haram? Hvorfor kalle noe som er galt for originalen? Originalt er jo det som er først og ekte? Og hvorfor er ikke denne originalen til salgs på samme KIWI? Det er jo den dere reklamerer med øverst på hjemmesiden og på Facebooksiden.

Den originale måten å slakte dyr for å gjøre dem halal er å henge dem etter benene, før en slakterkniv skjærer over strupen. Heldigvis får de en bønn samtidig. Det hjelper nok godt der de kaver og rauter. I Norge må dyrene bedøves før de kan henges opp for å blø ut under de bønnene som må sies for at Allah skal bli fornøyd. Det er med andre ord bare noe jåleri. Men det opprettholder illusjonen av å være bedre enn alle som spiser haramkjøtt.

Heldigvis fikk IRN ikke lenger penger for å «profesjonelt» suge en krone ut av kjøttprodusentene for hvert kjøttkilo som ble bedt for med innspilte halalbånd. Tipper de ekstrautgiftene ble lagt på den vanlige, jeg mener den haramme, konsument. Hvor naive er vi blitt i Norge?

Det var uhyggelig å se halalburgerne i frysedisken på en KIWI der de aldri har vært før 2018. Det kommer nok mer. For litt islam blir alltid mer islam, om islam får lov. Og i Norge får islam lov. Hvorfor blir jeg redd? Fordi det unormale blir lagt ved siden av det normale. Samtidig som de unormale ser på det normale som haram. I deres øyne er vi unormale som spiser haramkjøtt. En dag vil det reageres mot at halalkjøttet ligger så tett på kotelettene. Det kommer nok egne reoler for halal, slik de har på Svinesund.

Islam er big business, en stor konsument som i Norge vokser hurtigere enn sekularismen. KIWI legger derfor overtroisk kjøtt i disken i et fargerikt felleskap av koteletter og haramburgere. Selvsagt gjør de det; de vil tjene penger. Og Kanda.no; jeg håper for deres skyld at det venter dere 72 kviger og 28 ungkalver i Paradis. Møh!