Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel vil ha et eget budsjett for eurosonen på plass innen 2021.
Den tyske statsministeren tok imot Macron på Meseberg-palasset nord for Berlin tirsdag ettermiddag. Der forsøkte de å diskutere seg fram til felles posisjoner i en rekke spørsmål foran EUs toppmøte i Brussel neste uke.
– En god dag for det tysk-franske vennskapet og samarbeidet, oppsummerte Merkel da de to møtte pressen etterpå.
På pressekonferansen uttalte de seg i stor grad i luftige og uforpliktende vendinger. Men på noen punkter var de klar til å kunngjøre enighet.
Merkel og Macron kunne blant annet fortelle at de nå er enige om å gå inn for et eget fellesbudsjett for landene i eurosonen.
Dette budsjettet bør komme på plass innen 2021, som er startåret for EUs neste langtidsbudsjett, opplyste Merkel.
Ifølge henne bør eurobudsjettet ha investeringer som hovedoppgave.
De to nevnte også videreutvikling av EUs bankunion og forslagene om å gjøre krisefondet ESM om til et permanent europeisk pengefond, men uten å tilby detaljerte beskrivelser av hva de vil gå inn for.
Ifølge Macron skyldes dette at Tyskland og Frankrike ønsker å diskutere forslagene nærmere med EUs øvrige medlemsland før de går offentlig ut med flere detaljer.
Det er likevel en kjensgjerning at han og Merkel til dels har stått langt fra hverandre i diskusjonene, som har pågått siden i fjor.
Mens Macron har en visjon om omfattende endringer og en dyp økonomisk integrasjon mellom EU-landene, har Merkel en mer nøktern holdning, ikke minst når det gjelder finanspolitikken.
Det Merkel og Macron er skjønt enige om, er at EU må stå opp for sine egne verdier og interesser på verdensscenen nå som USAs president Donald Trump utfordrer unionen både når det gjelder handel, klima og sikkerhetspolitikk.
Samtidig utfordres EU-prosjektet av sterke nasjonalistiske og høyrepopulistiske krefter.
I asylpolitikken er Merkel på kollisjonskurs med sin egen innenriksminister Horst Seehofer, som denne uken ga Merkel en frist på to uker til å overbevise EU om en felles asylpolitisk linje.
Merkel og Macrons viktigste svar er at EU må styrke vaktholdet langs yttergrensene. Det betyr blant annet mer personell til EUs grense- og kystvaktbyrå Frontex.
EU-kommisjonen har allerede lagt fram et forslag om å øke antall ansatte i byrået til 10.000 fra bare 1.200 i dag.
Ifølge Macron må EU også styrke innsatsen for å få ned antall personer som prøver å ta seg til Europa. Det skal blant annet skje gjennom tettere samarbeid med landene disse menneskene kommer fra og reiser igjennom på veien nordover.
(©NTB)