Oljeselskapet Okea, som Ola Borten Moe var med på å stifte, kjøper Norske Shells lisensandeler på Draugen og Gjøa for 4,5 milliarder kroner.
Lisensandelene utgjør 44,56 prosent i Draugen og 12 prosent i Gjøa. Avtalen innebærer at Okea overtar operatørskapet for Draugen.
Gårdbrukeren og tidligere Senterpartiet-politiker Ola Borten Moe er en av gründerne bak Okea og er i dag selskapets kommersielle leder. Selskapet ble dannet i 2015, har hovedkontor i Trondheim og har gjort flere store kjøp.
Med kjøpet av Norske Shells virksomhet på Draugen og Gjøa beregner Okea at selskapets nettoressurser vil øke fra 11 til 53 millioner fat oljeekvivalenter.
Draugenfeltet i Norskehavet har vært Norske Shells flaggskip gjennom de siste 25 årene. Okeas ambisjon er å utvide feltets levetid til ut i 2040-årene med mål om å tyne ut enda mer olje.
– Dette oppkjøpet vil forandre Okea, sier administrerende direktør Erik Haugane. Han peker blant annet på at Draugenfeltet er kjent for utmerkede reservoaregenskaper og operasjonell kapasitet.
– Dette vil ikke bare gi oss betydelig produksjon og kontantstrøm, men ytterligere operasjonell kapasitet og ressurser som vi kan bruke for å utnytte framtidige muligheter og verdiskapning, sier Haugane.
Administrerende direktør Rich Denny i Norske Shell betegner avtalen som et smart strategisk trekk for begge selskapene.
– Draugen har vært et svært viktig felt for Shell i Norge, og vi har tro på at det vil bli like viktig for Okea i deres utvikling som operatør på norsk sokkel, sier Denny.
Salget av lisensandelene innebærer at personell offshore og på land i Kristiansund og Stavanger går over til Okea. Avtalen forventes gjennomført i siste kvartal 2018, forutsatt at den godkjennes av norske myndigheter.
Okea har spesialisert seg på mindre og mellomstore utviklingsprosjekter på den norske kontinentalsokkelen, og selskapets forretningsmodell ble synliggjort av snuoperasjonen på det skandalerammede Yme-feltet. Selskapet er også inne som operatør på Grevlingfeltet.
Salgsavtalen er en del av Shells globale porteføljestrategi, men selskapets andre roller og ansvar i Norge berøres ikke. Fra før er Shell operatør for Ormen Lange og Knarr, teknisk tjenesteyter på Nyhamna, partner i Troll, Valemon og Kvitebjørn-feltene, samt partner i det norske fullskalaprosjektet for karbonfangst og lagring.