Illustrasjonsbilde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland mener det er på tide å gå tilbake til mer normale forbindelser med Russland.

– De som er mot Russland, bruker enhver anledning til å presse Russland opp i et hjørne, uavhengig av konsekvenser. Mens Russland er i en tilstand hvor de skal slå tilbake. Det gjør det vanskelig å finne løsninger, sier Jagland til NTB.

Han hadde onsdag et halvannen time langt møte med president Vladimir Putin i Moskva for å diskutere den voksende krisen i forholdet mellom Russland og Europarådet.

Situasjonen har skapt frykt for at Russland kan forsvinne ut av organisasjonen, noe Jagland nå gjør alt han kan for å unngå.

Ukraina-reaksjon

Bakteppet er Russlands annektering av Krim-halvøya og støtte til det væpnede opprøret i Øst-Ukraina.

Som reaksjon på Russlands handlinger vedtok Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) i 2014 at russerne skulle fratas stemmeretten i forsamlingen.

Det har irritert Russland, som i fjor slo tilbake ved å fryse pengebidragene til Europarådet. Summene som holdes tilbake, er på mer enn 300 millioner kroner i året.

Nå advarer Jagland mot å trekke sanksjonspolitikken for langt.

– Det er vel ingen som ser for seg at alle internasjonale forbindelser skal bli skadelidende for all framtid på grunn av dette, sier Jagland til NTB.

– Før eller siden må man komme tilbake til en mer normal tilstand, sier han.

Vil ha nullstilling

En rekke land brøt forbindelsene med Russland på grunn av hendelsene i 2014, påpeker Jagland. Men ifølge ham var det ingen som så for seg at disse markeringene og protestene skulle vare evig.

Det Jagland nå håper på, er en slags nullstilling.

Han sier han er relativt optimistisk til at konflikten skal la seg løse, selv om det ikke ble gitt noen konkrete løfter over bordet på onsdag.

– Mitt budskap er at vi må komme fram til en løsning der alle land har like rettighet og like forpliktelser. Én av forpliktelsene er å betale kontingenten. Samtidig må alle land ha like rettigheter, blant annet rett til å stemme i parlamentarikerforsamlingen, sier Jagland.

– Spørsmålet er hvordan man skal komme dit. Og da må det gis noe fra russisk side, sier han.

«Megatabbe»

SVs stortingsrepresentant Petter Eide er medlem i den norske delegasjonen til PACE. Han er sterkt kritisk til måten forsamlingen har opptrådt på.

– Europarådets parlamentarikerforsamling begikk en megatabbe i 2014 da den begynte å opptre som et sanksjoneringsorgan for konflikten i Ukraina. Jeg tror mange angrer på dette i ettertid, sier Eide.

En russisk sorti kan få alvorlige konsekvenser, advarer han.

– Hvis man ikke lykkes med diplomatiet nå, kan Russland ramle ut av Europarådet. Det betyr at 140 millioner russere ikke lenger vil ha tilgang til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Det vil umiddelbart gjøre menneskerettighetssituasjonen i Russland verre, sier Eide.

Samtidig kan andre land følge etter.

– Russland kan veldig fort få følge av Tyrkia og Aserbajdsjan, som begge er i konflikt med Europarådet, sier Eide.

– Det kan føre til at Europarådet faktisk rakner, advarer han.

(©NTB)

[email protected]