Én av fem mellom 20 og 66 år er ikke i arbeid. Det utfordrer bærekraften i den norske velferdsstaten, slår statsminister Erna Solberg (H) fast.
Samtidig betyr dette at enkeltmennesker ikke får muligheten til å delta, slo hun fast da hun onsdag åpnet en konferanse om inkludering i Oslo.
– Vi er bekymret for dem som blir gående lenge uten å ha noe å gjøre. De har økt risiko for å måtte leve av trygd og stønader resten av livet, sier Solberg.
Hun mener dette er sløsing med ressurser fordi samfunnet går glipp av verdifull arbeidskraft. Norske bedrifter og myndigheter må bruke muligheten som økt økonomisk vekst nå gir, til å få flere i arbeid, er statsministerens budskap.
Hun peker på språkutfordringer, manglende utdanning eller psykiske problemer som grunner til at folk står utenfor.
– Å få flere folk i arbeid handler mye om å kvalifisere folk til arbeid. Noen trenger opplæring. Andre trenger omskolering. Vårt mål er at ingen skal gå ut på dato, sier Solberg.
Et økende antall uføre, et sykefravær stabilt på rundt 6,5 prosent og en sysselsettingsandel som har falt over mange år, er bakteppet for regjeringens inkluderingsdugnad. Målet med dugnaden, som ble lansert i Jeløy-plattformen, er å få flere i jobb.
Frp-leder og finansminister Siv Jensen etterlyser modige arbeidsgivere, modige kolleger og modige politikere og understreker at det bare er arbeidsgiverne som ansetter folk.
– Derfor trenger vi modige arbeidsgivere, som kan åpne dørene for mennesker som kan og vil jobbe, sier hun.
Men også politikerne må tørre å stille krav, både til resultater, arbeidsgivere og folk som står utenfor arbeidslivet, mener Jensen.
– Vi må tørre å se på om vår egne virkemidler fungerer etter hensikten, og legge de bort om de ikke virker. Målet er ikke å få flest mulig inn på tiltak. Målet er å få flest mulig inn i faste, trygge jobber – i det ordinære arbeidslivet.
Venstre-leder Trine Skei Grande redegjorde for regjeringens tretrinnsplan for å få flere i jobb.
– For det første vil vi styrke arbeidsgiveres motivasjon og evne til inkludering, slik at de ansetter flere i fast, ordinært arbeid, sier hun.
– For det andre vil vi utvikle tilbudet særlig for arbeidssøkere med rus og psykiske lidelser, slik at flere kan delta i arbeidslivet. Og for det tredje vil vi at mulighetene for opplæring skal styrkes. Flere skal bli kvalifisert inn i arbeid, understreker Grande.
Regjeringen har satt som mål at 5 prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller «hull i CV-en».
Da Solberg-regjeringen overtok i 2013, var det 301.000 mottakere av uføretrygd her i landet. I første kvartal i 2018 hadde antallet vokst til 329.400 personer – og vil ifølge Navs prognoser stige ytterligere til 337.200 neste år.
Heller ikke det norske sykefraværet, av enkelte omtalt som verdens høyeste, ser ut til å være enkelt å få bukt med. Første kvartal i 2018 var sykefraværet på 6,4 prosent, viser sesong- og influensajusterte tall. Første kvartal 2014 var fraværet på 6,48 prosent, ifølge SSB.
Samlet er det færre av oss som er i arbeid nå enn for ti år siden. Sysselsettingsprosenten – altså hvor mange som jobber sett i forhold til befolkningen – har sunket fra 72 prosent i 2008 til 67 prosent i 2016.
NTB-Kristian Skårdalsmo
(©NTB)