Illustrasjonsbilde: REUTERS/Kacper Pempel
annonse
annonse

Åtte måneder inn i budsjettåret 2017/2018 er underskuddet på budsjettet USD 530 milliarder, og det forventes et underskudd på over USD 1 000 milliarder for hele budsjettåret. Dette er ca 5% av GDP og 30% av utgiftssiden.

Det er forventet at underskuddene skal ligge på dette nivået de neste ti år. Så i 2028 vil gjelden ha steget til USD 30 000 milliarder.

Underskuddet på USD 1 000 milliarder finansieres av nye låneopptak. Spenningen knytter seg til om regjeringen kan fortsette å låne billige penger uten sentralbankens hjelp. Sentralbanken jobber faktisk for å redusere egen balanse og skal selge statsobligasjoner for USD 600 milliarder årlig. Hvem skal kjøpe denne gjelden til nullrente?

annonse

I tillegg til ovennevnte har USA et handelsunderskudd på over USD 500 milliarder. Trump søker å redusere dette, noe som er meget fornuftig. Men samtidig vil da kapitalstrømmen inn i USA reduseres ettersom USA betaler underskuddet med USD og handelsunderskuddet er i grove trekk likt kapitalinnstrømming. Alle handlinger har en utilsiktet konsekvens. Så når Kinas handelsoverskudd med USA reduseres så kjøper Kina færre av USAs statsobligasjoner. Da må andre kompensere for dette bortfallet.

Utviklingen i USA knytter seg til hvorledes nasjonen skal finansiere underskuddene i fremtiden. Høye gjeldsnivå betyr at høyere rente blir en alvorlig byrde. Og skal sentralbanken trykke nye USD for å kjøpe statsobligasjoner så vil den utvanning av USD som finner sted representere en fare.

Mellom skattekutt, økte utgifter til militæret og redusert handelsunderskudd så er USA i realiteten på vei over klippen. Enkel matematikk viser at utgiftene øker langt raskere enn inntektene og økt statsgjeld blir svaret.

USA har kunnet finansiere sin uansvarlige økonomiske politikk ved å trykke USD siden Bretton Woods avtalen ble kansellert i 1971. Etter år med denne finans- og pengepolitikken har man kommet til et punkt hvor det er umulig å snu uten å utløse en økonomisk krise a la 1929. Derfor vil man sannsynligvis velge å trykke mer USD for å finansiere underskuddene, og det går så lenge verden aksepterer USD som reservevaluta.Det finnes nemlig ingen andre alternativ enn mer av det samme.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon