Beijing 4 juni 1989. Fra reformdemonstrasjonene blant studenter og arbeidere under Gorbatsjovs besøk i Kina i Juni 1989. En protesterende student stiller seg opp foran rekken av rullende kinesiske panservogner som er kommandert ut på "Den himmelske freds plass" av Deng Xiaoping for å fjerne demonstrantene.. Denne episoden tiltrakk seg hele verdens oppmerksomhet, og den kinesiske regjering ble fordømt av hele verden. Mange hundre demonstranter ble drept. Foto Jeff Widener, AP
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4.juni var det 29 år siden massakren av studenter på Den Himmelske Freds Plass, eller Tiananmen-plassen, i den kinesiske hovedstaden Beijing. I mai i fjor ble to representanter for den uiguriske minoriteten, som utgjør halvparten av befolkningen i Xinjiang-provinsen (som uigurene kaller Øst Turkestan), begge medlemmer av kommunistpartiet, dømt til 11 år i fengsel. Tiltalen gikk ut på at de hadde sett på en engelsk dokumentarfilm om massakren, skriver Radio Free Asia. I tillegg viste de «manglende entusiasme» for å fengsle uigurer og sende dem til omskoleringsleirer.

I august i 2016 fikk Xinjiang-provinsen (Øst Turkestan) en ny lokal partisjef, Chen Quanguo. Han startet en kraftig opptrapping av undertrykkelsen av den uiguriske urbefolkningen for å undertrykke deres kultur, tradisjoner og religion. I fjor etablerte han flere såkalte omskoleringsleirer etter mønster fra Mao Zedongs leirer. I disse leirene har snart 1 million, ca. 10 prosent, av den uiguriske befolkningen nå vært innom. De to tjenestemennene, Omerjan Hesen og Elijan Ahmet, ble kritisert for ikke å ha sendt medlemmer av den etniske gruppen sin til de politiske «gjenopplæringsleirene», forteller en kilde til Radio Free Asia. Hesen var direktør for regjeringsarkivet i byen Hotan, mens Ahmet var kommunistpartiets sekretær.

Chen Quanguo innførte begrepet «to-ansikt»-tjenestemenn, som blir brukt om uiguriske tjenestemenn som ikke er entusiastiske nok i undertrykkelsen av sin egen folkegruppe, og de to tjenestemennene ble anklaget for å være i denne kategorien. Formelt ble de likevel dømt for ulovlig å ha sett på en engelsk dokumentarfilm som viste hvordan kinesiske militære meiet ned og kjørte over fredelige studenter med tanks i 1989. Hvorvidt det var videoen nedenfor de hadde sett vites ikke, men den handler om samme tema, og ville ført til mange år i fengsel dersom en kineser eller uigur ble tatt på fersken mens de så på filmen:

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til moderat[email protected]