Beijing 4 juni 1989. Fra reformdemonstrasjonene blant studenter og arbeidere under Gorbatsjovs besøk i Kina i Juni 1989. En protesterende student stiller seg opp foran rekken av rullende kinesiske panservogner som er kommandert ut på "Den himmelske freds plass" av Deng Xiaoping for å fjerne demonstrantene.. Denne episoden tiltrakk seg hele verdens oppmerksomhet, og den kinesiske regjering ble fordømt av hele verden. Mange hundre demonstranter ble drept. Foto Jeff Widener, AP
annonse
annonse

4.juni var det 29 år siden massakren av studenter på Den Himmelske Freds Plass, eller Tiananmen-plassen, i den kinesiske hovedstaden Beijing. I mai i fjor ble to representanter for den uiguriske minoriteten, som utgjør halvparten av befolkningen i Xinjiang-provinsen (som uigurene kaller Øst Turkestan), begge medlemmer av kommunistpartiet, dømt til 11 år i fengsel. Tiltalen gikk ut på at de hadde sett på en engelsk dokumentarfilm om massakren, skriver Radio Free Asia. I tillegg viste de «manglende entusiasme» for å fengsle uigurer og sende dem til omskoleringsleirer.

I august i 2016 fikk Xinjiang-provinsen (Øst Turkestan) en ny lokal partisjef, Chen Quanguo. Han startet en kraftig opptrapping av undertrykkelsen av den uiguriske urbefolkningen for å undertrykke deres kultur, tradisjoner og religion. I fjor etablerte han flere såkalte omskoleringsleirer etter mønster fra Mao Zedongs leirer. I disse leirene har snart 1 million, ca. 10 prosent, av den uiguriske befolkningen nå vært innom. De to tjenestemennene, Omerjan Hesen og Elijan Ahmet, ble kritisert for ikke å ha sendt medlemmer av den etniske gruppen sin til de politiske «gjenopplæringsleirene», forteller en kilde til Radio Free Asia. Hesen var direktør for regjeringsarkivet i byen Hotan, mens Ahmet var kommunistpartiets sekretær.

Chen Quanguo innførte begrepet «to-ansikt»-tjenestemenn, som blir brukt om uiguriske tjenestemenn som ikke er entusiastiske nok i undertrykkelsen av sin egen folkegruppe, og de to tjenestemennene ble anklaget for å være i denne kategorien. Formelt ble de likevel dømt for ulovlig å ha sett på en engelsk dokumentarfilm som viste hvordan kinesiske militære meiet ned og kjørte over fredelige studenter med tanks i 1989. Hvorvidt det var videoen nedenfor de hadde sett vites ikke, men den handler om samme tema, og ville ført til mange år i fengsel dersom en kineser eller uigur ble tatt på fersken mens de så på filmen:

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon