Anders Behring Breivik fikk avvist anken i Strasbourg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avviser Anders Behring Breiviks klagesak mot den norske stat fordi de mener saken «åpenbart ikke vil føre fram».

Det melder domstolen torsdag.

Massedrapsmannen gikk til sak mot staten fordi han mener at soningsforholdene bryter med menneskerettighetene. Han tapte på alle punkter i Borgarting lagmannsretts dom i mars i fjor, og anken ble senere avvist av Høyesterett.

annonse

Breivik, som har byttet navn til Fjotolf Hansen, tok da saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg i juni i fjor.

Tre dommere i menneskerettighetsdomstolen har vurdert Breiviks klagesak. De fastslår at saken ikke kan godtas. Avgjørelsen er endelig.

– I dagens avgjørelse har domstolen i Strasbourg funnet at undersøkelsene av saken ikke har avdekket brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjon og avvist klagen som ikke godkjent fordi den er åpenbart dårlig begrunnet, heter det i en pressemelding fra Menneskerettighetsdomstolen.

Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011 der 77 mennesker ble drept.

annonse

Domstolen har tatt for seg Breiviks klage under artikkel 3 (umenneskelig og nedverdigende behandling) og artikkel 8 (retten til privatliv) – alt knyttet til soningsforholdene.

Ingen andre soningsfanger er underlagt strengere sikkerhetsregime enn Anders Behring Breivik. I lagmannsrettens dom vises det blant annet til en løpende høy risiko for vold både fra og mot Breivik. Det heter også at sterke samfunnshensyn taler for å hindre Breivik i å etablere høyreekstreme nettverk i og utenfor fengselet.

NTB

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon