Forbrukertilsynets direktør Elisabeth Lier Haugseth sier Misjonen Jesus Leger og Misjonen Helse for Hele Mennesket bryter forskriften om markedsføring av alternativ behandling. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Predikanten Tom Roger Edvardsen legger ned teletorgtjenesten der han har solgt «Guds helbredelse». Forbrukertilsynet mener slik virksomhet bryter loven.

«Vår organisasjon har valgt å avslutte bruken av telefoni knyttet til teletorgtjenesten med virkning fra 1. august 2018», skriver Edvardsen i en epost til VG.

I eposten understreker Edvardsen at det ikke er han som helbreder, men Gud:

annonse

«Vi har aldri behandlet noen, men etter deres eget ønske så ber vi for dem som ønsker det, så må vi legge den videre utviklingen i Guds hender».

Bryter loven

Forbrukertilsynet fastslår torsdag at både Edvardsens stiftelse Misjonen Helse for Hele Mennesket og Svein-Magne Pedersens Misjonen Jesus Leger bryter loven om alternativ behandling. Tilsynet viser til at predikanter fra begge stiftelsene i markedsføringen hevder at de gjennom forbønn har helbredet konkrete sykdommer og lidelser.

Normalt anses forbønn for syke som religiøs virksomhet som faller utenfor regelverket for alternativ behandling. I særlige tilfeller kan imidlertid slik virksomhet omfattes av loven.

annonse

– Når det er snakk om en profesjonelt organisert virksomhet med sterkt fokus på å ta betalt for forbønn for å helbrede sykdommer, har vi vurdert dette som alternativ behandling, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.

Begge de to virksomhetene har frist til 10. juli med å endre eller stanse markedsføringen. Dersom Edvardsen og Pedersens stiftelser ikke følger opp, har Forbrukertilsynet mulighet til å vedta økonomiske sanksjoner.

14 kroner i minuttet

VG publiserte lørdag en artikkel der arbeidsmetodene til de såkalte mirakelpredikantene avsløres ved bruk av skjulte telefonopptak. Predikantene selger Guds helbredelse over telefon til 14 kroner i minuttet og påstår blant annet at de kan helbrede alvorlig sykdom.

Helseminister Bent Høie (H) har uttalt at loven skal ses på med nye øyne, noe Helsetilsynet støtter fullt ut.

At teletorgtjenester med formål om å helbrede sykdommer rammes av lov om alternativ behandling, er jurist og tidligere kontorsjef i Helsedirektoratet, Anne Kjersti Befring, helt enig i.

– Det er fint at han legger ned teletorgtjenesten. Med lovens grensedragning mot alminnelig forbønn og religiøs virksomhet, er det et viktig moment om det er en betalingsvirksomhet eller ikke, sier hun til avisen.

annonse
Et under kan skje

Tom Roger Edvardsen hevder overfor VG at inntektene fra teletorg-tjenesten er beskjedne.

– Vi fikk en oversikt fra teletorgleverandøren vår i går som viser at i 2017 så var inntektene våre på de to 820-numrene på kun kr 16.908,- eks. mva., forklarer Edvardsen.

Også Svein-Magne Pedersen understreker at heller ikke han er Gud, og at han derfor selvsagt ikke kan love noen helbredelse:

– Men jeg oppmuntrer syke til å stole på Gud og forvente at et under kan skje, skriver Pedersen på Misjonen Jesus Legers nettside.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon