Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

For et par dager siden så lederen av Antirasistisk senter Rune Berglund Steen «sort». Han åpnet øynene for en reklame. På bildet var en farget jente som dekket bordet til hvite mennesker. Normale ville nok ha tenk at hun har en god oppdragelse som hjelper til i huset. Men antirasisten Rune Berglund Steen ser sydstatene før borgerkrigen. Den gang slaveri var en institusjon, og at hun veloppdragne jenta egentlig er slave som serverer de hvite. At reklamen er rasisme.

Man ender kanskje opp med å tenke slik, om en lever av antirasisme?

Hvis vi først skal snakke om hudfarge, egentlig er det bare antirasister som gjør det.

Hadde Rune Berglund Steen fulgt med på reklame så bruker de farger som kontraster. Hvis klærne er hvite så gir det best effekt om modellen har en mørk hudfarge. Hvis en ser på komposisjonen av «slave-bildet», så gjøre alle en bevegelse og ser i forskjellige retninger. All bevegelse oppfattes av øyet fra venstre, slik som når du leser denne teksten. På bildet kommer jenta inn fra venstre med et brett. Så føler blikket mot høyre og stopper under lampen og går tilbake på jenta. At hun har en mørkere farge forsterker komposisjonen.

annonse

Men Rune Berglund Steen ser rasisme, «at de mørke slaver for de hvite». Han fikk massiv kritikk på sosiale medier, men det prellet av som vann på gåsa.

Det gikk ikke mere enn fattige to dager før Antirasistisk senter ekspert i ekstremisme Shoaib Sultan legger ut et bilde.

Skjermdump av bildet Shoaib Sultan i Antirasistisk la ut på sosiale medier.

Det var satt sammen av barn fra konsentrasjonsleiren Auschwitz, med teksten over «Germany, 1944», og et bilde av flyktningbarn i USA, med teksten «USA, 2018». Han mente at Trumps fengsling av ulovlige innvandrere kunne sammenliknes med nazistenes ondskap. Slik som Rune fikk også Sultan hard kritikk, og det endte med at han slettet bildet, men han så ingen grunn til å ta selvkritikk.

Det er vanlig for antirasister å bruke det mørkeste kapitlet i boka i økonomisk øyemed.

annonse

Men de har ikke satt seg så godt inn i historien. Sultan selv hevder at han ikke visste at bildet av fra Auschwitz, om så er riktig, så må eksperten i ekstremisme heller være dårlig skolert? Bildet er veldig kjent, tatt av en berømt russisk fotograf. Det er ei heller tatt i 1944, men i 1945, det er heller ikke tatt i Tyskland, men i Polen. Auschwitz lå i Polen og ble befridd av russere vinteren 1945, om antirasistene ikke visste det engang?

Antirasistisk senter håver inn over 10 millioner av staten.

Da må de konstruere noe rasisme for forsvare sin eksistens. Men nå begynner forsøkene å bli desperate, det går nok den veien høna sparker og en bør vurdere å stryke organisasjonen fra statsbudsjettet.

Resett mottar ikke ett rødt øre fra det offentlige, vi må klare oss selv. Om du setter pris på vårt arbeid, så blir vi ikke sinte om vi får tilsendt litt lommerusk, om så vennligst trykk på linken: Støtt oss!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon