Den 41 år gamle mannen som fredag ble dømt til ni års fengsel i Lime-saken, anker dommen. En av de 13 tiltalte ble frifunnet.
– Han mener han er uskyldig for hovedpostene han er domfelt for og kommer til å anke dommen, sier en av den hovedtiltaltes forsvarere, advokat John Christian Elden, til NTB.
Ifølge forsvarsadvokaten prøver påtalemyndigheten å utvide den såkalte menneskehandelparagrafen når det gjelder arbeidsmiljøkriminalitet.
– Om denne dommen vil stå seg, gjenstår å se. Jeg tror nok det vil ta noen dager å gå gjennom dette, sier han.
Til sammen 13 personer har stått tiltalt for menneskehandel, organisert kriminalitet og flere brudd på arbeidsmiljøloven, utlendingsloven og ligningsloven. En av dem ble frikjent.
Forholdene de ble dømt for går tilbake til 2010, men det var først høsten 2014 politiet slo til i en koordinert razzia mot 20 butikker i Oslo, Akershus og Vestfold.
Statsadvokatene Geir Evanger og Peter Andre Johansen har ført saken for påtalemyndigheten. Til sammen 29 forsvarere har representert de tiltalte, blant dem en rekke av landets mest profilerte advokater.
Påtalemyndigheten ba om 13 års fengsel for den hovedtiltalte Sajjad Hussain (41). Hussain ble frikjent for flere punkter i tiltalen, men dømt for langt flere. Han ble blant annet dømt for grov menneskehandel og grove vinningsforbrytelser som ledd i virksomheten og aktivitetene til en organisert, kriminell gruppe.
41-åringen fradømmes retten til å drive selskap eller inneha en ledende stilling eller styreverv i noe selskap. Han dømmes også til å betale tilbake 42,6 millioner kroner.
– De har fulgt tankerekken vår og gir en grei redegjørelse for tidsbruken. Vi tar med oss noe av kritikken mot vår måte å gjennomføre dette på. Politi, påtalemyndighet og domstol har jobbet kontinuerlig i tre år og ti måneder med sammensatt, komplisert kriminalitet. Det er ikke urimelig, selv om det er veldig lang tid, sier aktor, statsadvokat Geir Evanger, til NTB.
Det er ikke noe som overrasker ham med dommen.
– At det ville kunne komme en frifinnelse og at retten vurderer bevisene annerledes på noe, er nesten unngåelig, sier han.
Han er helle ikke overrasket over at dommen ankes.
– Det blir ikke full runde en gang til om den kommer til lagmannsretten. Saken vil nok være bedre spisset og har jo en dom i bunnen. Nå er ballen over på den andre siden. Det er nok særlig straffeutmålingene de vil se nærmere på. Nå er Lime første del ferdig, og det er vi veldig glade for, sier Evanger.
De øvrige dømte er familiemedlemmer og forretningspartnere av 41-åringen. Hussain var selv til stede under opplesningen av dommen i Oslo tingrett fredag, mens fem av de medtiltalte ikke møtte.
De øvrige fengselsstraffene varierer fra fem og et halvt år til ett års fengsel. En 41-åring ble frifunnet.
Ingen av de dømte har erkjent straffskyld. Flere av de dømte anker, blant annet hovedtiltalte Sajjad Hussain og en 60-åring som ble dømt til ett års fengsel som allerede er sonet i varetekt.
Det er til sammen tolv fornærmede i saken. De domfelte er dømt til å stå solidarisk ansvarlig i lønnsgodtgjørelse til ofrene, og flere av beløpene er på over 1 million kroner.
– Dommen er på 1.100 sider og er enstemmig, opplyste tingrettsdommer Yngvild Thue.
Rettssaken startet i Oslo tingrett i januar 2016. Helt siden aktoratet la ned sine påstander om straff i november samme år, har Thue skrevet på dommen. Opplesningen i Oslo tingrett startet fredag formiddag og pågikk hele rettsdagen.
Saken er omtalt som norgeshistoriens største menneskehandelsak, men er også blitt kjent for å ha strukket svært langt ut i tid, noe både aktoratet og retten er blitt kritisert for.
– De tiltaltes forklaringer har vært motstridende, og sammenfatningen av dommen har blant annet derfor vært et svært tidkrevende arbeid, forklarte Thue.
Hun viste blant annet til at det dreier seg om 700 bedragerier og forsøk på bedrageri. Retten har tatt stilling til mellom 800 og 900 straffbare forhold.
Sammen med dommer Elisabeth Wittemann har Thue gjennomgått 24.000 sider med dokumenter.
– Til tross for dette har saksbehandlingen vært forsvarlig, fastslo hun.
(©NTB)