Hemmeligholdet rundt en analyse av risikoen ved å overføre ambulanseflytjenesten til en ny operatør, får flere i opposisjonen til å steile.
Stortingsrepresentantene har fått innsyn i dokumentet, men under strenge sikkerhetstiltak.
– Dette handler om at offentligheten skal få innsyn i om helsemyndighetene gjorde skikkelige vurderinger av om det var risiko for liv, helse og beredskap ved bytte til ny operatør. Da er det spesielt at de går så langt i å holde opplysningene unna offentligheten og befolkningen, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.
Han reiste ens ærend fra Tromsø til Oslo fredag for å lese dokumentet, som helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ikke vil offentliggjøre, til tross for at Stortinget har vedtatt nettopp at det skal offentliggjøres.
– Rapporten har opplysninger som private aktører kan bruke for å styrke sin forhandlingsposisjon dersom det blir behov for å sette inn ekstra tiltak. Rapporten inneholder også omtale av private aktører, forklarer Høie til Dagens Medisin.
Landets folkevalgte har imidlertid rett til innsyn, og Stortingets administrasjon opplyser at representantene får anledning til å lese dokumentet på Stortingets ekspedisjonskontor.
Ifølge Fylkesnes får representantene ikke lov å ha med seg mobil, ei heller en rådgiver. Det syns han tyder på en mistenkeliggjøring av stortingsrepresentanter.
Han retter kritikken ikke bare mot Høie, men også mot stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).
– Når statsråden og presidenten som hemmeligholder dette er fra samme parti, må vi selvsagt gå ekstra nøye til verks, sier han.
– Er det Stortingets president eller er det regjeringens representant som her har tatt beslutningen, spør han.
Dette reagerer Trøen kraftig på – i den grad at hun vil kalle Fylkesnes inn på teppet.
– Jeg er stortingspresident for alle partier og vil på det sterkeste avvise beskyldningene om at jeg skjermer statsråd Høie, sier hun til NTB.
Hun opplyser at hun konfererte med første visepresident Eva Kristin Hansen (Ap) om hvordan tilgangen på dokumentet skulle gis.
Hun forklarer hemmeligholdet slik:
– I den grad de dokumentene er underlagt lovbestemt taushetsplikt, og det har Helse- og omsorgsdepartementet konkludert med at de er, så kan ikke statsråden oppfylle Stortingets vedtak uten å bryte loven, sier hun.
– For Stortinget har det vært viktig å finne en praktisk måte å gjøre dette på som gir stortingsrepresentantene mulighet til lese dokumentene, uten at de spres til utenforstående.
Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol bekrefter Fylkesnes’ beskrivelse av sikkerhetstiltakene rundt dokumentet. Selv tar hun turen fra Trøndelag neste uke for å lese risikoanalysen.
– Statsråden må svare på hvorfor han gjør det på den måten. Min kritikk går på at han kunne lagt til rette for innsyn tidligere, før Stortinget gikk fra hverandre, sier hun.
De fleste representantene har nå reist til sine hjemfylker etter at Stortinget avsluttet sin sesjon forrige uke.
Senterpartiets Kjersti Toppe er en annen av helsekomiteens medlemmer som kom til Oslo fredag for å få se dokumentet. Hun er svært kritisk til hemmeligholdet, og etter å ha lest den forstår hun ikke hvorfor man har valgt å gjøre det på denne måten.
– Det var ikke noe nytt i disse vurderingene. Men det styrker vår oppfatning av risikobildet i luftambulansetjenesten, sier hun.
Dokumentet er utarbeidet av helseforetakene Luftambulansetjenesten og Helse Nord så sent som i mai i år. Det er altså ikke en vurdering som ble gjort før anbudsrunden ble gjennomført og en ny operatør ble valgt.
– Dokumentet er blodrødt av krise. Det hemmeligholdes fordi det avslører alvoret i situasjonen, mener Sp-representanten fra Hordaland.
(©NTB)