Det har vært en nedgang i den samlede registrerte kriminaliteten i Norge, men seksuallovbrudd og økonomisk kriminalitet har økt.
Det kommer fram i STRASAK-rapporten for årets første fire måneder. Politidirektoratet og Riksadvokaten har samarbeidet om rapporten, som viser at det i første tertial i år ble anmeldt 98.057 lovbrudd. Det er en nedgang på 1,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Nedgangen har vært spesielt stor for registrerte vinningslovbrudd. Sammenlignet med første tertial i fjor er disse lovbruddene redusert med 3,1 prosent. Også antall registrerte narkotikalovbrudd viser en markant nedgang.
Antall voldslovbrudd viser en liten nedgang sammenlignet med første tertial i fjor, men det har vært en økning blant annet knyttet til mishandling i nære relasjoner.
Selv om politiet har mottatt færre anmeldelser, har det vært en økning innen enkelte sakskategorier. For seksuallovbrudd har det vært en økning på 21,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Særlig synes det å være nettrelaterte saker med et stort antall fornærmede under 14 år som har økt.
Antall anmeldte økonomilovbrudd økte med 272,8 prosent fra første tertial 2014 til 2018. Økningen skyldes at alminnelige bedragerier nå er tilordnet økonomilovbrudd. Av de 9.345 anmeldelsene for slike lovbrudd i første tertial, er 5.965 bedragerianmeldelser som tidligere ville vært tilordnet kriminalitetstypen vinning.
Hvis bedragerisakene fjernes fra datamaterialet har antall anmeldelser for økonomilovbrudd økt med 34,8 prosent siden første tertial 2014, og 10,5 prosent sammenlignet med første tertial i fjor.
Fra første tertial 2017 til første tertial i år var det 936 flere anmeldelser av økonomilovbrudd. Bedragerier som tidligere lå under vinning, står for 66 prosent av disse anmeldelsene.
Antall påtaleavgjorte saker er noe redusert. Sammenlignet med første tertial i fjor er nedgangen på 1,9 prosent. Oppklaringsprosenten for de prioriterte områdene vold og seksuallovbrudd viser en svak økning, mens vinning fortsatt har lav oppklaringsprosent.
Saksbehandlingstiden for voldssaker med særskilt saksbehandlingsfrist på 90 dager har økt. Den gjennomsnittlige behandlingstiden for disse sakene er nå 141 dager.
– At det registreres en økning i saksbehandlingstid for disse sakene er bekymringsfullt da det over tid, og gjentatt, er blitt anmodet om at sakene skal gis nødvendig prioritet, heter det i STRASAK-rapporten.
(©NTB)