Høyre lar seg ofte påvirke av Unge Høyres politikk, men ikke når det kommer til legalisering av narkotika og vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, slår statsminister Erna Solberg fast. I bakgrunnen Unge Høyre-leder Sandra Bruflot. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Lørdag kan Unge Høyre gå inn for full legalisering av all narkotika, samt vern av Lofoten. – Det vil ikke påvirke Høyres politikk, sier Erna Solberg.

– Enhver legalisering fører til at flere vil havne utenfor, tror statsministeren. Hun frykter at en slik politikk vil føre til at flere blir rusavhengige.

– Det betyr at vi ofrer noen for å forhindre kriminalitet i samfunnet, sier Solberg til NTB.

annonse

Den siste tiden har stadig flere tatt til orde for legalisering. Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker å utrede muligheten for statlig regulert omsetning av narkotika, mens Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) har tatt til orde for regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.

Splitter Unge Høyre

Lørdag kan også Unge Høyre fatte et lignende vedtak på helgens landsmøte der et nytt prinsipprogram skal vedtas. Men punktet om legalisering er omstridt.

– Dette er en sak som splitter Unge Høyre sterkt, sier leder Sandra Bruflot til NTB.

annonse

Selv mener hun at forbudslinjen har spilt fallitt, og at det trengs andre virkemidler i narkotikapolitikken.

– Det er åpenbart at det ikke fungerer slik vi har det i dag, sier Bruflot. Samtidig tror hun landsmøtet vil falle ned et sted mellom fullt forbud og full legalisering, som legalisering av kun mildere stoffer som cannabis. Det er kommet inn flere endringsforslag som nettopp går på dette.

Ifølge Klassekampen kan Sosialistisk Ungdom (SU) under helgens landsmøte også gå inn for å støtte utredning av lovlig salg og alternativ regulering av narkotiske stoffer, blant dem cannabis. Hvis det blir vedtatt både der og i Unge Høyre, er det flertall blant ungdomspartiene, skriver avisa.

Vil ikke påvirke

Erna Solberg troppet fredag opp på Unge Høyre-landsmøtet på Gardermoen. I sin tale til landsmøtet framholdt hun at vedtakene på Unge Høyres landsmøte betyr noe.

– For det kan veldig fort bli regjeringens politikk, sa Solberg.

Unge Høyre har allerede påvirket moderpartiet til å gå inn for en rusreform med avkriminalisering av bruk og besittelse til eget bruk. Men et eventuelt legaliseringsvedtak vil ikke få innvirkning på Høyres standpunkt, slår statsministeren fast.

– Det er ikke alt Unge Høyre greier å flytte på, sier Solberg.

Spent på oljevedtak

Hun er også spent på hva ungdomspartiet kommer fram til når det gjelder oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Fra 2010 til 2012 var Unge Høyre for vern av LoVeSe, men har siden gått inn for konsekvensutredning.

annonse

Magefølelsen til Bruflot sier at Unge Høyre denne gangen vil gå inn for vern.

– Vi har mange store fylkeslag som er for vern, sier hun.

Solberg står på sin side fast på at LoVeSe bør konsekvensutredes.

– Ikke minst på grunn av hensynet til arbeidsplasser i Nord-Norge, sier hun.

(©NTB)

[email protected]

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon