Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/JUSTIN TALLIS

Israels etterretning har forhindret over 250 terrorangrep siden begynnelsen av dette året, fortalte det israelske sikkerhetsbyrået Shin Bets direktør Nadav Argaman under sikkerhetskonferansen Global Forum on ‎‎Counterterrorism, Incitement and Cyber Threats i Jerusalem forrige uke. Konferansen var lukket for publikum, men media fikk en utskrift med deler av talen. Der fremkommer det at datainnsamling og analyse var et viktig verktøy for å avsløre terrorplanlegging, skiver Israel Hayom.

Shin Beth bruker avanserte teknologiske teknikker som «stordata» – store mengder informasjon som forskere kan forsøke å gjøre spådommer til – for å analysere potensielle farlige personer og stanse dem i tide. Dataene gjennomgås for å plukke ut personer som passer på profilene til en potensiell terrorist, og vedkommende følges opp med spaning.

Siden begynnelsen av 2016 har Shin Bets teknologiske arbeidsstyrke økt fra enkelsifre til å representere rundt 25 % av byråets arbeidsstyrke. «Ved hjelp av tradisjonelle og nye store dataevner, har byrået lykkes i å forhindre store angrep, inkludert selvmordsbomber, bortføring og skyting,» sa Shin Beth-direktøren. Han understrekte at det var viktig å finne en balanse mellom menneskelig etterretningsinnsamling og bruk av dataintelligens. Ved hjelp av dataovervåking har det vært mulig å stanse «enslige ulver» langt mer effektivt enn tidligere.

De nye teknologiske utfordringene har ført til en ny konseptuell tilnærming for Shin Bet som definerer områdene teknologi og informasjon som «kritiske ressurser i etterretningsinnsamling og i forebygging av fiendens planer», skriver spionsjefen i en artikkel gjengitt av Jerusalem Post.

«En del av utfordringen er å lære å svømme i et massivt hav av data – hvorav mye er ubrukelig, men noe kan være en visuell eller lydinformasjonsnøkkel for å forhindre terrorangrep. Nøklene til Shin Bets suksess i å forebygge terrorangrep i denne nye tidsalderen, er den økende investeringen i cyberspesialister, i ny teknologi, i gjennomtenkt koordinering mellom cyber- og operasjonsenheter og i bedre samordning enn tidligere med andre elementer av Israelsk etterretning, skriver han.

I samme magasinet som Jerusalem Post har hentet sin artikkel fra, skriver senior IDF etterretningsoffiser Col. «Y.» (hans virkelige navn er klassifisert) at hovedutfordringen pleide å være å få tilgang til nøkkelinformasjon om fiendens prioriteringer og strategi.

Nå skriver han at sjansene ofte er store for at en israelsk etterretningsoffiser allerede har data som kan gi stor innsikt, større enn noen gang før, inn i disse spørsmålene, et sted i informasjonen han har funnet med hjelp av sine cyberferdigheter. Men nå må han finne ut hvordan man finner den blant fjellene med ubrukelig informasjon, og han kan ikke gjennomgå all etterretningsinformasjon som IDF-samlingen har fanget.

I en annen artikkel skriver Senior Shin Bet offisielle «M.» at når israelske fiender begynner å jobbe med en rekke nye typer grupper og i nye formater, må etterretningsstyrker være mer kreative når de sporer aktivitetene.