Det er fritt frem for Kirkens bymisjon å bryte loven. Politiet henlegger sakene og myndighetene griper ikke inn.
annonse
annonse

Kirkens Bymisjon ansetter “papirløse” mennesker, de kan tjene opptil 30 000 per måned. Det er ulovlig, men politiet henlegger sakene.

Dette kommer frem i en artikkel Kirkens Bymisjon har lagt ut på sin egen nettside.

Artikkelen har de linket fra sin egen Facebook–side hvor de viser sin glede over å kunne bryte loven uten at myndighetene griper inn.

annonse

Såkalt “papirløse”, er mennesker som har fått avslag på asylsøknaden sin, og ikke får bli, men som norske myndigheter ikke får sendt hjem med tvang.

Bymisjonen skriver at de startet opp i 2009 med å gi helsetilbud til de papirløse.

“Da bad daværende statssekretær Libe Rieber-Mohn Kirkens Bymisjon om å tenke seg om en gang til. Frps Per Sandberg ville fjerne statsstøtte til organisasjonen, og Høyres Erna Solberg mente at politiet skulle arrestere de papirløse når de kom til Kirkens Bymisjon,” skriver de selv.

– Det var veldig negativt i begynnelsen, oppsummerer Frode Eick, leder for Helsesenteret for papirløse.

annonse

Han er glad for at vinden har snudd, ni år etter. I fjor fikk senteret for første gang offentlig driftsstøtte fra Oslo kommune, skriver Bymisjonen, som legger til at de nå vil “snu debatten igjen”.

Denne gang: Om papirløses rett til arbeid.

Ved IMI–kirken i Stavanger har asylsøkere uten opphold fått jobbe i mange år, på tross av at myndighetene har gitt beskjed om at dette er ulovlig.

Dette har nå ført til at Kirkens bymisjon i Bodø gjør som IMI–kirken i Stavanger og ansetter tre “papirløse”.

annonse

Egil Arnsby, leder av Kirkens Bymisjon i Bodø begrunner ansettelsen av «papirløse» med at Kirkens Bymisjon skal etterleve sin visjon: at mennesker i byen skal erfare rettferdighet, respekt og omsorg.

Bryter loven med overlegg

Det er Sola-mannen Arne Viste som har banet vei for at organisasjoner kan operere ulovlig og ansette hvem de vil, selv om de ikke har papirer som gjør at de har lov til å jobbe.

Arne Viste og hans bemanningsbyrå har hatt papirløse ansatt hos seg i to år, og politiet har tidligere krevd at forholdene opphører. Men selv om Viste og hans bemanningsbyrå har blitt anmeldt for å bryte loven, så henlegger politiet sakene på grunn av bevisets stilling.

I snart to år har han brutt loven, med fullt overlegg, gang på gang. Politiet og myndighetene står på sidelinjen uten å gjøre noe. Det er fritt frem.

Nå har han 30 stykker ansatt, og får nye forespørsler nærmest hver dag. Alle får ordentlig betalt, stort sett mellom 25.000 og 30.000 kroner brutto for fulltidsarbeid i måneden. Tre er fulltids ansatt, i store, kommersielle firmaer. De rapporterer åpent til myndighetene, men ønsker ikke medietrykket, melder Kirkens Bymisjon.

I flere av tilfellene meldte Arbeidstilsynet saken til politiet. Men heller ikke her har politiet gått videre med straffereaksjoner mot arbeidsgiverne.

Fått seg kone og barn i Norge

Kirkens Bymisjon har intervjuet asylsøkeren “Paul” som har vært på asylmottak i Norge i 10 år uten å ha blitt returnert til hjemlandet. Grunnen til hans lange opphold er fordi hjemlandet Eritrea nekter å ta i mot asylsøkere som har fått avslag på søknaden.

“Paul” innrømmer at han kjeder seg i Norge når han ikke har jobb.

– Vi har ingenting å gjøre. Det er kjedelig, sier han til Kirkens Bymisjon.

Han har bodd på Tverlandet asylmottak i ni år nå, og har underveis fått kone og to barn på fire og to år. De har, i motsetning til ham, alle fått opphold. Hvordan de har fått oppholdstillatelse kommer ikke frem i artikkelen til Kirkens Bymisjon

Men nå som “Paul” har fått jobb og lønn, så er det ikke så ille i Norge likevel. Hjemlandet vil ikke ha ham i retur og et bemanningsbyrå som bryter loven, gir ham penger på bok.

Kirkens Bymisjon skriver at SSB tidligere har gjort anslag på at det er rundt 18 000 personer med avslag på asylsøknaden som befinner seg i Norge, mens Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) har anslått at mellom 3 000 og 5 000 av disse er ureturnerbare.

Kirkens Bymisjon skriver ikke noe om de tar stilling til om deres ansettelser av de papirløse gir disse enda mindre motivasjon til å følge påleggene fra norske myndigheter om å forlate landet.

Hvis norske myndigheter fortsetter å gi statlige tilskudd til Kirkens Bymisjon, vil det i praksis innebære at de finansierer sabotasjen av sin egen politikk.

Det er ikke kjent hvordan FrP stiller seg til saken.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon