Kristiansand 20171118. En ung jente er pågrepet etter knivstikking på Sørlandssenteret. En mann ble lettere skadet etter stikk i armen. Den pågrepne jenta er 12 år gammel og er under omsorg av en privat barnevernsinstitusjon. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Den 16 år gamle jenta som knivstakk og drepte en 17 år gammel jente på Sørlandssenteret i fjor sommer, er dømt til elleve års fengsel i Kristiansand tingrett.

Det var 26. juli i fjor at den da 15 år gamle jenta tok en kniv fra en av hyllene på Coop Obs på Sørlandssenteret og knivstakk to personer inne på kjøpesenteret. Den 17 år gamle sommervikaren Marie Skuland døde av skadene hun ble påført, mens en 23 år gammel kvinne ble kritisk skadd. Det var ingen forbindelse mellom tiltalte og ofrene i forkant av drapet.

Mandag ble det klart at Kristiansand tingrett har dømt 16-åringen til elleve år i fengsel. Dommen er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Jan Tallaksen. Jenta er videre dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til foreldrene til Skuland, 230.000 kroner i erstatning til kvinnen som ble kritisk skadd, samt at hun må erstatte skadeverk for 200.000 kroner

annonse
– Kynisk egeninteresse

Jentas forsvarer, advokat Hege Aarli Klem, argumenterte i sin prosedyre med at fire års fengsel var en passende straff for jenta. 16-åringen forklarte i retten at hun utførte handlingene med den intensjon å komme seg vekk fra tvangstiltak i barnevernet, og at knivstikkingen var et «rop om hjelp». Retten fant at denne argumentasjonen ikke burde sees på som formildende, snarere tvert om. I dommen står det:

«Det er etter rettens oppfatning klart skjerpende at tiltalte med overlegg brukte et annet menneskes liv som et middel for å oppnå noe for seg selv. Drapet ble begått ut fra kynisk egeninteresse, uten omtanke for konsekvensene for dem som ble rammet».

I månedene før drapet var 16-åringen ut og inn på en rekke forskjellige institusjoner. I løpet av ett år ble hun flyttet mellom 17 forskjellige adresser. En tilsynsrapport utarbeidet av Fylkesmannen konkluderer med at det alminnelige forsvarlighetskravet angående jenta er brutt, både av barnevernstjenesten i Kristiansand kommune, Næromsorg Sør AS og Sørlandet sykehus HF.

Retten fant likevel at tiltalte ikke kunne fratas personlig ansvar for så alvorlige handlinger – uavhengig av feil og svakheter i offentlige tjenester.

annonse
Fradrag for ung alder

Retten poengterer at for en voksen person ville straffeutmålingen for drapet alene tatt utgangspunkt i 18 års fengsel, og straffen for drapsforsøket på den 23 år gamle kvinnen ville vært fengsel i rundt sju år. På grunn av tiltaltes unge alder kan ikke retten idømme fengselsstraff over 15 år.

Jenta innrømmet de faktiske forhold, men erkjente kun delvis straffskyld. Utover fradraget for alder ble det gitt et fradrag i straffen på ett år for jentas personlige forhold og den delvise erkjennelsen. I tillegg kommer et fradrag på 357 dager for utholdt varetekt.

(@NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon