Oslo 20180625. SV holder sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren, med partileder Audun Lysbakken og nestlederne Kirsti Bergstø og Snorre Valen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

SV-leder Audun Lysbakken vil ikke gi Arbeiderpartiet kriseråd, men advarer mot å løpe etter høyresiden i innvandringspolitikken.

SV-ledelsen gledet seg over gode meningsmålinger og medlemsvekst da de holdt sin sommerpressekonferanse mandag. Men oppturen kommer med en bismak, for venstresidens største parti er i sin verste krise på mange år.

Lysbakken understreker at han overhodet ikke gleder seg over Aps tilbakegang, som får bloggen Poll of polls til å spørre om Aps ledertrøye på venstresiden er truet.

annonse

– For SV er det selvfølgelig et mål å skape et jevnere styrkeforhold på venstresiden. Vi ønsker mer innflytelse. Men det vil vi få til gjennom at SV vokser, vi har ikke noe ønske om at Ap skal svekkes. Jeg håper Ap klarer å snu trenden de er inne i og at de klarer å vinne velgere over fra høyresiden, sier Lysbakken.

Vil hente Frp-velgere

SV-ledelsen avviser et nullsumspill der de vinner når Ap taper. Vi tar velgere fra sofaen og andre steder, understreker Lysbakken, og føyer til at han gjerne også vil plukke arbeiderklassevelgere fra Frp.

– Mange ser at de ikke er tjent med den økonomiske politikken regjeringen fører. Det er et mål for oss å nå fram til flere av dem.

annonse

Lysbakken sier han ikke vil gi sin lederkollega Jonas Gahr Støre råd om hvordan han skal løse krisen. Men problemene handler ikke bare om dårlig oppførsel og maktkamp. Det pågår også en dragkamp om politisk retning i Ap, blant annet i innvandrings- og asylpolitikken, som kan påvirke samarbeidsgrunnlaget. Der kan ikke Lysbakken dy seg for å mene noe.

– Alle på venstresiden bør bidra til at det som faktisk er viktigst for fremtiden også dominerer politikken. Derfor mener jeg det er feil å løpe etter høyresiden i innvandringspolitikken, sier han til NTB.

Hans budskap er at venstresiden må kjempe sammen mot «ødeleggende ulikhetspolitikk som brer om seg».

– Jeg tror veldig sterkt på at skal venstresiden vinne, må vi få politikken til å handle om det som faktisk er viktigst. Det er ikke hvilken religion folk har eller hvilke klær de har på seg. Det er hvordan vi tar vare på det beste ved det norske samfunnet, som de små forskjellene og det sterke fellesskapet, sier han.

Sammen mot de blågrønne

Ei heller vil han være med på at Rødts styrkede posisjon er noen trussel for partiet. SV-ledelsen velger å se på det som en mobilisering på venstresiden, og en drahjelp til å få felles saker på dagsorden.

På spørsmål om det er aktuelt med et regjeringssamarbeid med Rødt, svarer Lysbakken:

annonse

– Vi har vært tydelig på at vi ønsker å samarbeide med alle som er imot den sittende regjeringen.

Flere lister

I løpet av året har SV fått snaut 1.250 nye medlemmer. Det er 60 prosent flere nye medlemmer enn i fjor. Partiet har nå i underkant av 12.650 medlemmer og setter medlemsrekord i flere av landets fylker.

Det gir et godt grunnlag før lokalvalgkampen neste å, påpeker SVs andre nestleder Kirsti Bergstø, som skal legge strategien.

– Vårt mål er at flere folk skal få muligheten til å stemme på SV enn ved forrige valg, sier hun, uten at det dermed er satt noe måltall for hvor mange flere lister partiet vil stille.

Bergstø mener både kamp mot ulikhet og for miljøet i praksis er lokale saker og varsler blant annet at partiet har en «garanti» mot konkurranseutsetting og privatisering, innenfor for eksempel renhold og renovasjon.

Men på spørsmål om nei til konkurranseutsetting vil være et krav for lokale samarbeid, svarer hun:

– Hva som er kravene for samarbeid må utformes lokalt. Det vil ikke være naturlig å ha samme krav i Oslo i Bergen, der vi sitter i posisjon og i opposisjon.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon