Stort inntak av kjapp og usunn mat kan føre til overvekt og fedme. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
annonse
annonse

Dagens ungdom blir tjukkere og tjukkere. Nå skal en gruppe internasjonale forskere finne ut hvordan trenden kan snus.

Under ledelse av Folkehelseinstituttet skal forskere fra 14 institusjoner i Europa, Sør-Afrika, Australia og USA granske hvordan samfunnet kan legge til rette for mindre overvekt og fedme blant de unge i framtida. EU har bevilget 97 millioner kroner til prosjektet, og onsdag lanseres det på Litteraturhuset i Oslo.

Levevaner

Overvekt og fedme gir økt risiko for en rekke sykdommer og helseproblemer. Ungdomstida er tida der mange utvikler sine levevaner, men det finnes overraskende lite forskning på hvilke tiltak som kan forebygge overvekt, ifølge Folkehelseinstituttet.

annonse

– I tillegg vet vi at overvekt og fedme gir risiko for lavere deltakelse i arbeidslivet, lavere livskvalitet og økt risiko for psykososiale problemer. Disse problemene oppstår først i voksen alder hos de fleste, men vi vet samtidig at de som har overvekt eller fedme i ungdomsalder, oftest tar dette med seg inn i voksenlivet, skriver instituttet i en pressemelding.

Ungdomsallianser

Forskerne skal blant annet kartlegge forekomst av overvekt og fedme hos ungdom i ulike land, samt hvilke tiltak som er iverksatt rundt om i verden og hvordan disse har virket.

Gjennom dette skal det utvikles en database og systemkart over alle faktorer som påvirker vektutviklingen.

annonse

I tillegg skal forskerne danne allianser med ungdom og sammen med dem lage forslag til politikk som politikere og næringsliv kan følge opp.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon