Oslo 20180627. Statsminister Erna Solberg holdt onsdag mottakelse i statsministerboligen i forbindelse med Oslo Pride. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse

Regjeringen vil endre straffeloven slik at skeive personer skal få et strafferettslig vern mot diskriminerende og hatefulle ytringer.

– Om få dager sender regjeringen på høring en utredning om det strafferettslige diskrimineringsvernet. Der foreslår vi at kjønn, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet tas inn som nye diskrimineringsgrunnlag i straffelovens bestemmelser, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Hun slapp nyheten om at regjeringen vil inkludere kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk som diskrimineringsgrunnlag i straffeloven da regjeringen holdt sin mottakelse i forbindelse med åpningen av Pride-arrangementet. Og applausen lot ikke vente på seg; lhbtiq-organisasjonene har ventet på en endring i straffeloven som gir skeive personer et vern mot diskriminerende og hatefulle ytringer.

annonse

– Dette er ikke tatt med i dagens straffelov, og det ønsker vi å endre for å styrke vernet mot diskriminering, sier Helleland.

Mer kunnskap

Hun vil også ha mer kunnskap om levevilkår og livssituasjonen for skeive i Norge og vil gjennomføre en landsomfattende levekårsundersøkelse for lhbtiq-personer.

– Denne skal gi oss oppdatert kunnskap om levekår og livssituasjon for skeive i Norge. For det er kun kunnskap og forståelse som gir oss grunnlag for å sette i verk de tiltakene som virker og som gir resultater, sier statsråden.

Staselig ramme

Onsdag ettermiddag åpnet statsminister Erna Solberg (H) dørene til regjeringens representasjonsbolig i Parkveien for Oslo Pride. Statsministeren var opptatt av holdninger og at mange blir støtt av homofile. Hun viste til undersøkelsen som har avdekket at \en av seks menn ville flyttet seg hvis de kom tett på en homofil mann. Hele 20 prosent er negative til at homofile menn holder hender offentlig.

– Vi kan ikke ha det sånn, så vi har en vei å gå når det gjelder holdninger, også her til lands, sier Solberg.

(©NTB)

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.