Blerim Dzemaili på toppen etter Sveits' 1-0-scoring mot Costa Rica. Foto: Natasha Pisarenko / AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sveits var tannløse i store deler av kampen, men det endte 2-2 mot Costa Rica etter en dramatisk avslutning. Tirsdag venter Sverige i åttedelsfinalen.

Sveits endte på 2.-plass bak Brasil i sin gruppe etter en kamp hvor avansementet aldri var virkelig i fare.

– Jeg er glad for målet mitt, men ikke fornøyd med spillet. Vi kan bedre. Vi kan bli turneringens overraskelseslag, sa Blerim Dzemaili og takket keeper Yann Sommer for at det ikke ble tap.

Avslutningen på kampen ble alt annet enn kjedelig.

Først la Sveits på til 2-1 i kampens siste ordinære minutt, og endelig var det en sveitsisk spiss som tegnet seg på scoringslisten. Josep Drmic møtte et perfekt innlegg fra Denis Zakaria og hamret ballen i mål. Like etter ble Costa Rica tildelt straffespark, men VAR ble koblet inn og dommeren kom korrekt til at det hadde vært offside i forspillet.

Tre minutter på overtid fikk Costa Rica nok en straffe, og denne gangen var det ikke nødvendig å blande VAR inn i bildet. Bryan Ruiz skjøt straffen, og ballen endte via tverrliggeren i mål via ryggen til Sveits’ gode keeper Yann Sommer. Scoringen ble bokført som selvmål.

1-0-scoringen til Sveits kom etter at halvtimen var spilt. Sveits hadde sett slitne og umotiverte ut i en halvtime, men på lagets aller første sjanse kom målet likevel. Veteranen Dzemaili fikk stå helt umarkert på femmeteren, og 32-åringen dundret ballen utakbart i mål bak en sjanseløs Keylor Navas i Costa-Rica-buret.

Det var et sterkt mål av det multikulturelle mannskapet fra den eneste nasjonen i Europa som er aldri er blitt invadert av en fremmed makt.

Costa Rica er ingen stormakt i fotballens verden, og lenge så det ut til at costaricanerne heller ikke skulle klare å score i denne kampen. De misbrukte den ene sjansen etter den andre.

 

Presset
Sveits var skikkelig på hæla og var under kraftig press det første kvarteret. Costa Rica åpnet friskt, og spesielt Joel Campbell, Betis-spilleren som er på utlån fra Arsenal, testet Sommer etter fem minutter. Bare sekunder senere var Sommer nede og fisket unna headingen fra den tidligere Fredrikstad-spilleren Celso Borges. En langstrak Sommer slo headingen ut via stolpen.

Rett før det var spilt ti minutter var Costa Rica frempå igjen, skuddet til Daniel Colindres smalt i tverrliggeren og ned bak ryggen til Sommer.

Sveits hadde ballen mest også etter pause, men det var latinamerikanerne som hadde de fleste og største sjansene. Joel Campbell blåste flere muligheter og viste hvorfor han aldri ble noen hit i Arsenal.

 

Fortjent
Da utligningen kom 11 minutter ut i 2. omgang var det fullt fortjent. Campbell slo corneren som endte på hodet til Kendall Waston. Hodestøtet ga Costa Ricas første scoring i mesterskapet. Det skapte glede for laget som allerede var utslått før kampen mot Sveits.

Begge lag kom til sjanser i de siste 25 minuttene også, og Sveits’ Drmic headet blant annet knallhardt i stolpen i det 79. minutt. Til slutt eksploderte en ellers nokså kjedelig kamp i overtiden.

Så lenge Brasil tok poeng mot Serbia (vant 2-0) ville Sveits ha avansert til åttedelsfinalen selv med tap onsdag kveld.

Kaptein og høyreback Stephan Lichtsteiner er klar for Arsenal foran neste Premier League-sesong, men han pådro seg gult kort mot Costa Rica og får ikke spille åttedelsfinalen mot Sverige. Det samme gjelder midtstopper Fabian Schär.

– Nå må vi restituere og analysere. Så retter vi blikket mot Sverige, sa Drmic.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]