En eksil-iraner roper slagord mot henrettelser i Iran under en demonstrasjon foran den iranske ambassaden i Brussel, 29. desember 2010. Foto: Reuters/Francois Lenoir

Selv om stadig flere land avskaffer dødsstraff, er det fortsatt en håndfull land som holder fast på denne inhumane praksisen. Blant de verste er Iran hvor dødsstraff og henrettelser skjer alt for ofte. Av de 993 henrettelser Amnesty kunne registrere i 2017 ble over halvparten gjennomført i Iran. Også Kina er et land hvor mange henrettelser foregår, men sammenlignet med folketallet, er det ingen som kan ta fra Iran den begredelige førsteplassen. I tillegg til å være verdens ledende, utmerker Iran seg også med å være det eneste landet i verden som idømmer dødsstraff for handlinger begått av barn. I 2017 ble minst fem personer henrettet for en straffbar handling de hadde begått som barn. Iran er det eneste landet i verden der Amnesty kunne dokumentere henrettelser av mindreårige lovbrytere.

For det islamske regimes er øye for øye, tann for tann, det gjeldende rettsprinsippet. Det iranske regimet mener selv å ha en human praksis, for som de hevder, henretter de ikke barn under 18 år. Men det forhindrer dem ikke i å fullbyrde en dødsdom så fort dette barnet fyller 18 år. For alle andre land i verden gjelder prinsippet at et barn ikke fullt ut kan stilles til ansvar for sine handlinger, og derfor ikke kan dømmes til døden selv når de har begått drap.

LifeHorizon har blitt kjent med at en ny henrettelse av en 18-åring er nært forestående i Iran. Mehdi Khazaeian fra Gorgan var bare 15 år da slåsskampen med det tragiske utfallet skjedde, en slåsskamp med kniv som førte til drap av en jevnaldrende gutt. Mehdi har sittet i fengsel siden han var 15, og nå når han har fylt 18 år mener dommeren at han må bøte med livet for sin ugjerning. At han var et barn da ugjerningen skjedde, ser ikke ut til å ha noen betydning for dommerne i Iran. Familiens rett til hevn for sitt tap, slik de ser det, trumfer alle andre hensyn. At et nytt drap bare vil føre til mer urett og enda mer lidelse, ser ikke ut til å streife deres tanker.

Families rett til gjengjeldelse er forankret i Sharia-loven, et juridisk prinsipp som også ligger bak en annen kontroversiell praksis i Iran. I Iran kan fullbyrdelsen av en dødsstraff unngås hvis familien til den fornærmede aksepterer en økonomisk kompensasjon fra den dømtes familie. Med denne praksisen blir det mulig for rike straffedømte å kjøpe seg fri fra dødsstraffen, mens hvis familien er fattig slik som i Mehdis tilfelle, er dette kun en mulighet på papiret siden beløpet det bes om er langt over deres økonomiske mulighet.

Det er på denne bakgrunnen vi i LifeHorizon har startet en pengeinnsamling for å forsøke å redde Mehdi fra henrettelse. Vi samler inn penger for å betale kompensasjon til offerets famille. Men tiden er veldig knapp, for henrettelsen er satt til å bli fullbyrdet allerede 11. juli, dersom kompensasjonen ikke er betalt.

Vi jobber for at dødsstraff og henrettelser skal avskaffes i Iran og i resten av verden. Vi er ikke tilhengere av den urettferdige juridiske løsepengepraksisen som praktiseres i Iran, men vi lar ikke det komme i veien for å gjøre det vi kan for å redde Mehdi og andre fra døden.

Klikk deg inn på www.facebook.com/SaveMehdiNow for mer informasjon om hvordan du kan bidra til å redde et liv!