OSLO 20170728. Eksteriør Borgarting lagmannsrett i Keysers gate 13. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Juryen i Borgarting lagmannsrett har funnet en mann fra Verdal skyldig i ha deltatt i IS og inngått terrorforbund. Aktor la ned påstand om ni års fengsel.

Juryen fant torsdag mannen skyldig i tiltalens to punkter: inngåelse av terrorforbund og deltakelse i ekstremistgruppe IS, skriver Adresseavisen.

De ti jurymedlemmene brukte snaut tre timer torsdag formiddag på å komme fram til en beslutning.

– Frivillig

Resten av torsdagen gikk med til straffeutmålingsprosedyre. Der ba aktor Frederik Ranke om at den tiltalte 34-åringen dømmes til ni års fengsel. Han påpekte at mannen er den norske fremmedkrigeren som har oppholdt seg lengst hos IS.

– Det er skjerpende at han i denne perioden ikke kom på bedre tanker. Han oppsøkte IS frivillig. Da bør det ikke være formildende at han ikke kommer seg ut. Uansett skal varigheten på oppholdet ha betydning for straffeutmålingen, mener Ranke.

Forsvarer Trygve Staff mener IS-deltakelsen er begrenset til noen måneder vinteren og våren 2015 og sier 34-åringen hadde fluktplaner fra april det året. Han viser også til at hans klient flere ganger har tatt avstand fra IS. Staff mener straffen bør bli på under sju år.

Det er sikkert når straffutmålingen vil være klar.

Fengslet i Tyrkia

I Oslo tingrett ble den 34 år gamle mannen dømt til sju og et halvt års fengsel. Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

Mannen fra Verdal ble fengslet i Tyrkia da han rømte fra IS i slutten av april 2016. Han ble deportert til Norge fra Tyrkia i 2016 og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste da han ankom Oslo Lufthavn.

PST har anslått at det har vært rundt 100 norsktilknyttede fremmedkrigere i Syria og Irak og at omtrent 30 av dem har blitt drept. PST mener 40 har returnert til Norge og at 30 fortsatt er i Syria eller Irak.

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]