En svensk politistasjon. Foto: Thomas Johansson/TT / NTB scanpix
Del saken
 • 330
 •  
 •  
 •  
 •  

Aftonbladet avslørte tirsdag at dømte og etterlyste kriminelle i Sverige som klarer å lure seg unna fengsel, kan kvittere ut bidrag og stønader, samt fornyer sine sertifikater. Det er kun politiet og Kriminalvården som kjenner til at en person er etterlyst, andre myndigheter har ikke oversikt over dette.

– Det er et hån mot ofrene og alle som gjør rett for seg i samfunnet, sa Sven-Erik Alhem, som leder Brottsofferjouren, en støtteorganisasjon for de som er utsatte for kriminalitet, om avsløringene tirsdag.

rapporterer Aftonbladet at etterlyste kriminelle i Sverige kan hente legitimasjon hos politiet, og det helt uten å bli pågrepet. Anonyme kilder har rapporter til avisen at etterlyste ved flere tilfeller har gått inn på politistasjoner og bestilt identifikasjon, uten å bli pågrepet.

Blant annet fikk en etterlyst hentet ny legitimasjon på politihuset på Kungsholmen i Stockholm.

Det hele kommer av motstridende bestemmelser i den svenske lovgivningen. Svensk passlov fastsetter at etterlyste som søker pass skal pågripes, og få sin søknad avvist. Men, en annen lov tillater derimot etterlyste å bestille og hente ny legitimasjon.

De ansatte i politiet må altså kontrollere om den som bestiller pass finnes i politiets etterlysningssystem, samtidig som de ikke har hjemmel til å kontrollere den som kun søker et nasjonalt ID-kort.

– Det er jo helt absurd at man skal kunne gå inn på en politistasjon og gjøre ærender som etterlyst. Det sier seg selv at det er en systemfeil, sier advokat og rettsekspert Viktor Banke til Aftonbladet.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 330
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]