Italias nye regjering blokkerer alle vedtak på EUs toppmøte i Brussel.
Italias statsminister Giuseppe Conte fyrte av en politisk torpedo da han kom til toppmøtet ved EUs hovedkvarter i Brussel torsdag ettermiddag.
– Italia trenger ikke lenger ord, men konkret handling, sa Conte.
Italia er villig til å trekke alle nødvendige konsekvenser av dette, advarte han. Inkludert å legge ned veto mot vedtakene som var planlagt på møtet.
– Det er en mulighet jeg ikke ønsker å vurdere, men hvis vi kommer dit, så er det helt klart for min del at vi ikke vil nå felles konklusjoner, sa Conte.
Ti timer senere sto stats- og regjeringssjefene fortsatt fast i diskusjonene.
Ikke ett vedtak var gjort, i grell kontrast til ordinær prosedyre, som er at konklusjoner til slutterklæringen kvitteres ut fortløpende gjennom dagen.
Krisen førte til at EU måtte avlyse pressekonferansene som var planlagt midtveis i møtet.
– Ettersom ett medlem har reservasjoner om hele slutterklæringen, er ingen konklusjoner nådd på dette stadiet, het det i en uttalelse fra Preben Aamann, pressetalsmannen til EUs president Donald Tusk.
En italiensk diplomat bekreftet at Italia hadde bestemt seg for å blokkere.
– Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sa italieneren, som kom ned til pressesenteret for å brife journalister anonymt om samtalene.
På toppmøtene kreves det nemlig full konsensus om vedtakene. Ett land kan derfor stoppe alt.
Det er første gang stats- og regjeringssjefene i EU samles til toppmøte etter at protestpartiet Femstjernersbevegelsen og den sterkt innvandringskritiske Ligaen overtok regjeringsmakten i Italia.
Den nye regjeringen er nå fast bestemt på å markere seg i Brussel. Kravet er at andre EU-land må gjøre langt mer for å hjelpe italienerne med å håndtere strømmen av flyktninger og migranter som kommer dit over Middelhavet.
Contes beinharde tilnærming skal ha utløst gnisninger inne i møtelokalene.
Sveriges statsminister Stefan Löfven skal ifølge rapporter fra rommet ha sagt noe irritert at det var vanskelig for en gammel sveiser som ham selv å forstå hvordan en tidligere jussprofessor som Conte bare kunne sitte der taust hele kvelden og så si nei til alt.
Mens diskusjonene pågikk, kunne ikke pressen gjøre annet enn å vente. Noen dro til restauranter i nærheten, andre strømmet til auditorier og møterom inne på EU-hovedkvarteret for å se på fotball-VM i stedet.
Men i etasjene over pågikk forhandlingene for fullt, både i hovedsalen, i mindre grupper og én til én.
Ved midnattstid ble det meldt at en voksende gruppe av land var i ferd med å samle seg om et fransk-italiensk kompromiss.
Men ikke alle var klar til å slutte seg til forslaget, og diplomater ventet at samtalene fortsatt ville pågå noen timer til.
(©NTB)