Polens Jan Bednarek blir matchvinner mot Japan. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Et B-preget Japan tapte 0-1 for Polen og var en stund ute av fotball-VM. Så scoret Colombia og reddet dem fra hjemreise fra mesterskapet med et nødskrik.

Japan ledet gruppe H da kampen startet og til et godt stykke ut i 2. omgang, men alt snudde da Polen nærmest ut av ingenting gikk opp i 1-0 14 minutter ut i 2. omgang. Rafal Kurzawas frispark fant Jan Bednarek på bakerste stolpe, og Mohamed Elyounoussis kommende lagkamerat i Southampton bredsidet ballen i mål.

Så lenge det sto uavgjort i den andre kampen mellom Senegal og Colombia i gruppe H var dermed Japan ute av mesterskapet. Det hjalp lite at de var gruppeledere før kampen startet.

Så snudde det igjen da Colombia scoret mot Senegal. Japan og Senegal endte dermed med begge med fire poeng og 4-4 i målforskjell, og Japan sikret seg 2.-plassen bak Colombia på fair play-regelen og færre gule kort enn Senegal.

Det spørs hvor vellykket det var at Japans trener hadde gjort seks bytter fra den forrige kampen. Kanskje var det ikke veldig smart å hvile de beste spillerne når de tross alt ikke var videre fra gruppa før den siste kampen, selv om det endte godt denne gangen.

Japan åpnet med 2-1 mot Colombia og spilte 2-2 mot Senegal etter en sen utligning, og med 0-1-tapet for Polen ble de altså til slutt reddet fordi Colombia gjorde jobben mot Senegal.

Nå venter enten Belgia eller England i tirsdagens åttedelsfinalen.

 

Temposvakt
Oppgjøret i Volgograd var av det temposvake slaget. 36 grader i skyggen kan selvsagt være noe av forklaringen til det. Det var svært få sjanser i starten av kampen, ingen av lagene tok noe særlig med risiko, selv ikke Polen som ikke hadde noe som helst å tape siden de var uten sjanse til avansement allerede før kampen startet.

Den første brukbare kom til Japan etter et knapt kvarter. Shinji Okazaki kom stupende i feltet, men Leicester-spissens heading gikk utenfor.

Polens første sjanse kom også på en heading. Veteranen Kamil Grosickis forsøk var svært presist og godt plassert, og deler av ballen var over streken før Japans keeper Eiji Kawashima kom til og fikk slått den ut igjen med en reaksjonssterk enhåndsredning. Da var det spilt 33 minutter.

 

Skuffet
Polen hadde ballen mye, men som kampene ofte har vist hittil i mesterskapet er det langt fra noen garanti for at det gir tre poeng. Japan var vel så skumle og hadde i det minste et par distanseskudd og noen innlegg som kunne ha gitt uttelling. De var lenge giftigere enn det som virket som et resignert Polen, men likevel var det de hvite fra Øst-Europa som tok siste stikk med scoringen til Jan Bednarek.

Robert Lewandowski kunne og burde ha gitt Polen 2-0 ti minutter senere, men skuddet til Bayern München gikk over i det som ble en av VMs dårligste kamper hittil.

Polen gjennomførte en strålende kvalifisering, men har skuffet i sluttspillet. Først tapte de 1-2 for Senegal og deretter ble det hele 0-3-tap for Colombia. 1-0-kampen mot Japan var heller ikke det store. Det virket nesten som om de hadde gitt opp før kampen hadde startet, men plutselig fikk de en scoring kvarteret ut i 2. omgang. For Polens del hadde scoringen kun akademisk betydning, men for Japan ble den katastrofal.

Polen var i sitt første VM siden 2006, men akkurat som i de to foregående sluttspillene de deltok i var det slutt etter gruppespillet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]