Tysklands statsminister Angela Merkel er hardt presset i innvandringssaken. Nå håper hun venner i EU skal komme henne til unnsetning.
– Kjære kollegaer. Europa har mange utfordringer. Men innvandring kan bli et skjebnespørsmål for EU, sa Merkel i den tyske Forbundsdagen torsdag formiddag.
Der var hun for å innlede om EUs toppmøte, som startet i Brussel bare timer senere.
På toppmøtet lå krangelen om innvandring og asyl an til å bli det fullstendig overskyggende temaet, med steile fronter og dyp uenighet mellom medlemslandene.
Men temaet er også skjebnesvangert for Merkel selv. Hun risikerer i verste fall å miste regjeringsmakten om hun ikke vinner fram.
Merkel startet programmet i Brussel med et formøte med andre konservative ledere, blant andre statsminister Erna Solberg (H). Hun gir full støtte til Merkels advarsel om at innvandring kan bli et skjebnespørsmål.
– Ja, det har jeg ment i mange år, sier Solberg til NTB.
– Det å finne løsninger på migrasjons- og flyktningspørsmål er en av de store tingene. Det har forandret hele det politiske kartet i Europa, sier hun.
Merkel har de siste ukene vært under et voldsomt press i saken.
Hennes egen innenriksminister Horst Seehofer mener asylsøkere som allerede er registrert i et annet EU-land, må avvises på grensene. Han har gått med på å la Merkel forhandle med andre EU-land fram til toppmøtet for å prøve å finne andre løsninger, men har truet med å trosse henne hvis ingen enighet kommer på plass.
Gjør han det, kan alt skje. Merkels utfordrere har teften av blod, og i verste fall kan hele regjeringen rakne.
Solberg mener det vil være leit hvis enden på visa blir at Merkels regjering faller.
– Det vil være et tap for Europa, for hun har vært et tyngdepunkt i arbeidet for å finne europeiske løsninger og felles løsninger. Og det vil være et tap for Tyskland, for det betyr at man nok en gang vil sitte med en regjeringskrise, sier hun.
For å komme ut av knipa har Merkel de siste dagene prøvd å få andre europeiske ledere til å komme henne til unnsetning.
Én løsning kan nemlig være avtaler én til én og med grupper av land for å gjøre det enklere å få sendt tilbake asylsøkere som har brutt reglene og reist til Tyskland etter å ha blitt registrert i et annet land først. Slike avtaler kan gjøre det mindre presserende å avvise folk på grensene.
Flere land, for eksempel Danmark og Hellas, signaliserer nå at de er åpne for gi Merkel en hjelpende hånd.
Da toppmøtet startet, var splittelsen likevel åpenbar.
Italias statsminister Giuseppe Conte truet med å kaste møtet ut i kaos ved å blokkere enighet om den planlagte slutterklæringen. Hans krav er at EU må gjøre langt mer for å avlaste de hardt pressede italienerne.
EUs president Donald Tusk frykter at en kaotisk sperring av grensene innad i EU kan bli endestasjonen hvis ingen enighet kommer på plass.
– Noen syns jeg er for hard i mine forslag om migrasjon, sa Tusk.
– Men tro meg, hvis vi ikke blir enige om dette, vil dere se noen veldig harde forslag fra noen veldig harde typer, sa han.
(©NTB)