En skipslast med kullsyre er på vei til landet, og det er trolig nok til å avverge produksjonsstans av øl og andre kullsyreholdige drikker. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Torsdag anløp et skip fullastet med CO2 Telemark. Leverandøren Praxair tror kullsyrekrisen dermed er avverget i denne omgang.

– Vi regner med å kunne levere tilstrekkelige volumer i slutten av denne uken og gjennom helgen slik at ingen av våre industrikunder vil få langvarig produksjonsstopp. Vi tror derfor ikke at det er sannsynlig at det vil bli mangel på kullsyreholdige drikkevarer og andre næringsmidler i butikkene, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.

Skipslasten med CO2 la til kai ved leverandørens terminal i Porsgrunn i Telemark rundt klokka 9.30 torsdag. Derfra skal den flytende gassen ut i tankbiler, som skal kjøre landet rundt, opplyser markedskonsulent Stine Gallagher til NTB torsdag morgen.

annonse
Liv og helse først

Oppmerksomheten rundt CO2-mangelen har i størst grad vært rettet mot konsekvensene den kan få for produksjon av øl og kullsyreholdige drikker, samt for rensing av drikkevann i Oslo. Haukeli understreker at produksjon som ivaretar menneskers liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet vil ha førsteprioritet når Praxair nå skal kjøre ut CO2.

Den fryktede ølkrisen er trolig avverget inntil videre, men Gallagher understreker at det er umulig å garantere at det ikke blir mangel på CO2 igjen.

Den prekære situasjonen har oppstått av flere grunner: Yara har hatt tekniske problemer ved sin produksjon i Norge, AGA har problemer ved to skandinaviske fabrikker og det er trøbbel med produksjonen ved flere andre forsyningskilder i Europa, ifølge Aftenposten.

Kan bli mangel igjen
annonse

Det er ventet jevnlige leveranser av CO2 fra utlandet i påvente av at den norske produksjonen blir gjenopptatt, men også Storbritannia og flere andre land i Nord-Europa opplever mangel på CO2, og det blir nødvendig å «omfordele produktet så godt man kan», poengterer hun. Og aller viktigst er det å sikre liv, helse og dyrevelferd.

– Prioriteringen er nødvendig for å trygge at disse kundene har tilstrekkelige volumer til sikker drift. Deretter vil vi fra torsdag kveld, videre på fredag og gjennom helgen gjennomføre leveringer til blant annet matvareprodusenter, bryggerier og andre næringsvirksomheter, sier Haukeli.

Tankbilene skal gå landet rundt, ifølge markedskonsulent Gallagher, men hun vil ikke ut med hvem som kan vente seg leveranser først – utover de overordnede prioriteringene.

Aass-produksjon mandag

For Aass Bryggeri i Drammen, som onsdag måtte stenge ned sin ølproduksjon på grunn av CO2-mangel, vil produksjonen uansett ikke komme i gang igjen før over helga. Og krisen er neppe over med det, ifølge administrerende direktør Christian Aass.

– Det er en skjerpet og vedvarende situasjon som gjør at vi sparer så mye vi kan på bruken, uten at det går ut over kvaliteten. Prisen er høyere fordi det kjøpes fra utlandet, og ikke produseres i Norge. I tillegg til det får vi nå mindre leveranser av gangen, men hyppigere leveringer. Det har også en kostnad som vi taper penger på, sier han til NRK.

Onsdag opplyste Sandefjord-bryggeriet Grans til NRK at det vurderer situasjonen time for time. Kristiansand-bryggeriet CB trapper ned produksjonen, mens E.C. Dahls i Trondheim har nok CO2 til over helgen. Ringnes er ikke bekymret over situasjonen, ifølge Dagbladet.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon