Mange i undersøkelsen frykter politisk vold fra motstandere av president Donald Trumps politikk. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
annonse
annonse

Nesten hver tredje amerikaner, blant sannsynlige stemmeberettigede, frykter en borgerkrig, viser en spørreundersøkelse foretatt av det anerkjente meningsmålingsinstituttet Rasmussen Reports. De fleste velgerne frykter politisk vold fra motstandere av presidentens politikk. Det samme var tilfellet da Barack Obama var president, skriver Rasmussen Report i sin presentasjon av undersøkelsen. Noen flere demokrater (37 prosent) enn republikanere (32 prosent) frykter borgerkrig.

59 prosent av de spurte er bekymret for at Trumps motstandere vil ty til vold, mens 33 prosent er svært bekymret. I Obamas presidentperiode var 53 prosent av velgerne bekymret for at presidentens motstandere ville ty til vold. Mange amerikanere er også bekymret for at Trumps tilhengere, de som mener at medienes dekning av Trump er ensidig negativ, vil ty til vold. 53 prosent er av en slik mening, mens 23 prosent er svært bekymret. 42 prosent deler ikke denne bekymringen.

Kvinner og de under 40 er mer bekymret for en mulig borgerkrig enn det menn og eldre velgere er. 44% av svarte tror en borgerkrig er sannsynlig i løpet av de neste fem årene. 28 prosent av hvite amerikanere er av samme mening. Hvite er også mindre bekymret for politisk vold enn sorte amerikanere. Velgere som er godt fornøyd med Trumps jobb som president er mer bekymret for at presidentens kritikere vil ty til vold enn de velgere som er svært misfornøyd med presidenten er.

annonse

I undersøkelsen ble det også stilt spørsmål for å kartlegge velgerens holdninger til presidenten. Svarene viser at 42 prosent av alle velgerne sier at landet er på vei i riktig retning. Det er dobbelt så godt resultat som det Obama fikk det siste året i hans presidentperiode. Bare 40% tror Amerika ville vært bedre i dag hvis Hillary Clinton ble valgt til president i 2016.

Undersøkelsen er basert på spørsmål til 1.000 såkalte «Likely Voters», et begrep amerikanske meningsmålingsinstitutter bruker om velgere som sannsynligvis vil avgi stemme ved valg. Den ble gjennomført 21. og 24. juni.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon