Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix
annonse

Ifølge Expressen er antallet voldelige ekstremister i Sverige tidoblet på bare ti år. Dette fremgår i en studie fra Försvarshögskolan.

annonse

– Ved et valglokale var det noen som viftet med et IS-flagg, sier en ansatt i Göteborg kommune.

annonse

Forskerne ved høyskolen har undersøkt salafismens og jihadismens innflytelse i Sverige. De svenske utenforskapsområdene omkring de store byene, som nordøst i Gøteborg, er hardest rammet.

En av forskerne bak studien sier at salafistiske predikanter opererer i moskeer, foreninger og arrangerer felles forelesninger.

– Vi bedømmer at den salafistiske propagandaen har bidratt til at stadig flere svensker har reist til Syria for å slutte seg til jihadistiske bevegelser, sier Magnus Ranstorp, en av forfatterne bak studien.

annonse
annonse

I Borås i Västra Götaland blir unge i tidlig alder plassert i koranskoler, der de lærer at man ikke får ha sosial omgang med det motsatte kjønn. I Gävle i det nordlige Sverige presser salafister muslimer om å bli mer radikale og leve etter deres bokstavtro tolkning av islam. I Eskilstuna overvåker salafister kvinner og hvordan de kler seg. Hijab og heldekkende plagg på svært små barn er ikke uvanlig.

Magnus Ranstorp sier at de salafistiske grupperingene i større grad benytter sosiale medier, som Facebook og YouTube, for å nå nye målgrupper.

– Det er viktig å analysere hvilke salafistiske budskap og påvirkningsmetoder som dominerer i Sverige, for å kunne motvirke antidemokratisk påvirkning, sier han.

annonse
Reklame

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.