Angela Merkel. Illustrasjonsbilde. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hellas og Spania gir Tysklands statsminister Angela Merkel en hjelpende hånd i kampen for å unngå regjeringskrise.

Avtaler er nå på plass med begge de to landene om å returnere asylsøkere som har reist videre til Tyskland, kunngjorde den tyske statsministeren da hun møtte pressen etter EUs toppmøte i Brussel.

Der var Merkel i samtaler med ledere fra en rekke land for å forsøke å finne løsninger for å lette asylpresset på Tyskland.

De nye avtalene kan bli avgjørende for å redde Merkels regjeringskoalisjon.

– Jeg skal senere i kveld orientere mine koalisjonspartnere om hva som var mulig å oppnå, sa hun.

Grensekontroll

Avtalene med Hellas og Spania gjelder asylsøkere som stoppes i grensekontrollen mellom Tyskland og Østerrike.

Hvis disse allerede er registrert med fingeravtrykk i den såkalte Eurodac-databasen fordi de har vært i Hellas eller Spania først, skal de nå sendes tilbake dit.

I bytte lover Tyskland å gi mer hjelp til de to landene, spesielt for å bistå Hellas i å håndtere den pressede situasjonen på øyene i Egeerhavet.

– Vi vil også samarbeide med Hellas og Spania om å hente folk til Tyskland for familiegjenforening, sa Merkel.

Dublinreturer

På toppmøtet var Merkel også i samtaler med en rekke andre land for å prøve å smøre maskineriet i systemet med såkalte dublinreturer.

Hovedregelen i Dublin-systemet er at flyktninger og migranter som kommer til EU, skal få asylsøknaden sin behandlet i det første landet de kommer til. Men i dag fungerer ikke dette systemet godt nok i praksis, ifølge Merkel.

– Vi er nå enige med en rekke land om å inngå administrative avtaler for å sikre at returprosedyrene blir raskere og mer effektive, sa hun.

Under press

Merkel har vært under et voldsomt politisk press i saken.

Hvordan koalisjonspartnerne reagerer på de nye avtalene, kan nå bli avgjørende for regjeringens framtid.

Merkels egen innenriksminister Horst Seehofer mener asylsøkere som allerede er registrert i et annet EU-land, må avvises på grensene. Men det har Merkel nektet å gå med på. Hun mener Tyskland må gå inn for løsninger som bygger på samarbeid, ikke alenegang.

Seehofer gikk tidligere i juni med på å la Merkel forhandle med andre land fram til toppmøtet i Brussel for å forsøke å få andre løsninger på plass. Men han har truet med å trosse henne hvis løsningene ikke tilfredsstiller ham.

Gjør han det, kan alt skje.

Merkels utfordrere har teften av blod, og i verste fall kan hele regjeringen rakne.

I valgkampmodus

Bakteppet er at Seehofer leder det konservative partiet CSU i Bayern.

Der er det delstatsvalg i oktober, og CSU risikerer å miste mange stemmer til det innvandringskritiske partiet AfD på ytre høyre fløy. For å demme opp for AfD har Seehofer skjerpet retorikken betydelig i innvandringspolitikken.

AfD er allerede tredje største parti i Forbundsdagen etter det nasjonale valget i fjor. Det gjenspeiler et kraftig stemningsskifte etter krisen i 2015, der Merkel gikk inn for en åpen-dør-politikk, og rundt en million flyktninger og migranter kom til Tyskland.

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]