At Norge får unntak fra EUs ståltoll viser at Norge har en bedre beskyttelse gjennom EØS-avtalen enn om vi kun hadde en ordinær frihandelsavtale med EU, sier avdelingsdirektør Tore Myhre i internasjonal avdeling NHO. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

EUs ordning med opprinnelsesgarantier for fornybar kraft undergraver både norsk verdiskapning og norske arbeidsplasser, mener NHO-foreningen NELFO.

Stortinget har sluttet seg til ordningen, som gjør det mulig for industribedrifter å etablere seg i andre land og påberope seg å bruke ren, norsk kraft – uten at dette nødvendigvis er riktig.Norge

Ifølge ABC Nyheter innebærer ordningen at for eksempel kullkraftselskaper i andre land kan kjøpe slike fornybargarantier av norske kraftverk og deretter selge dem videre til sine kunder. Disse kundene får da en kontrakt på at strømmen de kjøper er fornybar – uansett hva slags strøm de i virkeligheten får.

– Dermed bidrar opprinnelsesgarantiene til at vi mister en viktig konkurransefordel, tilgangen til ren kraft. Man undergraver norsk verdiskaping, norske arbeidsplasser – stikk i strid med Stortingets ønske om å ta kraften i bruk til verdiskaping her, sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i NHO-foreningen NELFO. NELFO organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene.

Selv Island selger opprinnelsesgarantier til aktører som befinner seg helt andre steder, enda det ikke går en eneste strømkabel ut fra Island, skriver ABC Nyheter.

I en rapport konsulentselskapet Oslo Economics utreder på vegne av Olje- og energidepartementet, skriver de i et foreløpig utkast at «Det er en risiko for at konkurrerende industribedrifter etablerer seg i land med lav fornybarandel og bruker opprinnelsesgarantier til å «grønnvaske» sin produksjon.»

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]