Minst 66.000 mennesker har ifølge FN flyktet fra kampene i Daraa-provinsen i Syria den siste uka. Dette bildet er tatt av opposisjonelle Nabaa Media tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Syriske regjeringsstyrker har etter forhandlinger med opprørerne tatt kontroll over stadig flere landsbyer i Daraa-provinsen, men masseflukten fortsetter.

Ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA har tre landsbyer øst i Daraa-provinsen de siste to dagene overgitt seg, og fredag ble det meldt at det pågikk forhandlinger om ytterligere fire landsbyer.

– Opprørerne har gått med på å legge ned våpnene, heter det.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at det nå pågår forhandlinger om overgivelse i åtte landsbyer i provinsen.

– Det pågår samtaler mellom russere og opposisjonen, via lokale meklere, om skjebnen til åtte landsbyer i Daraa, ifølge SOHR.

Ifølge SOHRs leder Rami Abdulrahman er det representanter for russisk militærpoliti som forhandler på vegne av president Bashar al-Assad og regjeringsstyrkene.

– De fleste av dem (opprørerne) ser nå ut til å være villige til forsoning med regimet, noe som vil resultere i at opprørerne gir fra seg tunge våpen, sier han.

Masseflukt

De syriske regjeringsstyrkene innledet 19. juni en stor offensiv mot de opprørskontrollerte delene av Daraa-provinsen, støttet av russiske kampfly.

Minst 100 sivile er ifølge SOHR drept i angrepene, og 66.000 mennesker har ifølge FN flyktet fra sine hjem, de fleste i retning Jordan der grensa er stengt.

Noen har også flyktet vestover mot Quneitra-provinsen, der de israelskokkuperte Golanhøydene ligger.

– Avtale med Israel

Israel akter ikke å ta imot flyktningene, men israelske soldater fraktet natt til fredag 300 telt, nærmere 30 tonn mat, klær, medisiner og medisinsk utstyr over grensa, der flyktningene har etablert teltleirer.

Ifølge ubekreftede meldinger skal Russland ha forhandlet fram en avtale med Israel om at iranske eller iran-støttede militssoldater ikke skal delta i offensiven og nærme seg Golanhøydene.

Verken Israel eller Jordan har for øvrig større innvendinger mot at Assad-regimet tar kontroll over Daraa og driver islamistiske opprørere ut av provinsen.

Brikker i et spill

Fredag tok den syriske hæren med en gruppe journalister til flere av landsbyene som er erobret i Daraa-provinsen, blant dem al-Soura.

Ifølge en av offiserene som var med, har opprørerne i området ikke lenger noe annet valg enn å overgi seg.

– Terroristgruppene er nå på vei mot en avtale og forsoning, sa offiseren, som ville være anonym.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, anklaget fredag både syriske regjeringsstyrker og opprørerne for å bruke sivilbefolkningen i Daraa som brikker i et kynisk spill.

Zeid viste til rapporter om at opprørerne enkelte steder nekter sivile å flykte, mens regjeringssoldater andre steder krever betaling for å slippe sivile gjennom veisperringer.

– Sivile i Syria blir fortsatt brukt som brikker av de ulike partene, slo Zeid fast.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]