annonse
annonse

Syriske regjeringsstyrker har etter forhandlinger med opprørerne tatt kontroll over stadig flere landsbyer i Daraa-provinsen, men masseflukten fortsetter.

Ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA har tre landsbyer øst i Daraa-provinsen de siste to dagene overgitt seg, og fredag ble det meldt at det pågikk forhandlinger om ytterligere fire landsbyer.

– Opprørerne har gått med på å legge ned våpnene, heter det.

annonse

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at det nå pågår forhandlinger om overgivelse i åtte landsbyer i provinsen.

– Det pågår samtaler mellom russere og opposisjonen, via lokale meklere, om skjebnen til åtte landsbyer i Daraa, ifølge SOHR.

Ifølge SOHRs leder Rami Abdulrahman er det representanter for russisk militærpoliti som forhandler på vegne av president Bashar al-Assad og regjeringsstyrkene.

annonse

– De fleste av dem (opprørerne) ser nå ut til å være villige til forsoning med regimet, noe som vil resultere i at opprørerne gir fra seg tunge våpen, sier han.

Masseflukt

De syriske regjeringsstyrkene innledet 19. juni en stor offensiv mot de opprørskontrollerte delene av Daraa-provinsen, støttet av russiske kampfly.

Minst 100 sivile er ifølge SOHR drept i angrepene, og 66.000 mennesker har ifølge FN flyktet fra sine hjem, de fleste i retning Jordan der grensa er stengt.

Noen har også flyktet vestover mot Quneitra-provinsen, der de israelskokkuperte Golanhøydene ligger.

– Avtale med Israel

Israel akter ikke å ta imot flyktningene, men israelske soldater fraktet natt til fredag 300 telt, nærmere 30 tonn mat, klær, medisiner og medisinsk utstyr over grensa, der flyktningene har etablert teltleirer.

Ifølge ubekreftede meldinger skal Russland ha forhandlet fram en avtale med Israel om at iranske eller iran-støttede militssoldater ikke skal delta i offensiven og nærme seg Golanhøydene.

Verken Israel eller Jordan har for øvrig større innvendinger mot at Assad-regimet tar kontroll over Daraa og driver islamistiske opprørere ut av provinsen.

Brikker i et spill

Fredag tok den syriske hæren med en gruppe journalister til flere av landsbyene som er erobret i Daraa-provinsen, blant dem al-Soura.

annonse

Ifølge en av offiserene som var med, har opprørerne i området ikke lenger noe annet valg enn å overgi seg.

– Terroristgruppene er nå på vei mot en avtale og forsoning, sa offiseren, som ville være anonym.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, anklaget fredag både syriske regjeringsstyrker og opprørerne for å bruke sivilbefolkningen i Daraa som brikker i et kynisk spill.

Zeid viste til rapporter om at opprørerne enkelte steder nekter sivile å flykte, mens regjeringssoldater andre steder krever betaling for å slippe sivile gjennom veisperringer.

– Sivile i Syria blir fortsatt brukt som brikker av de ulike partene, slo Zeid fast.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon