Foto: AP Photo/Khalid Mohammed
Del saken
 • 282
 •  
 •  
 •  
 •  

Fremmedkrigere som kommer hjem til Sverige danner kriminelle nettverk, ifølge undersøkelser fra svensk politi. De er blitt utpekt som potensielle terrorister, og begår lovbrudd i gruppe.

Aftonbladet og Viafrees granskende TV-program har kartlagt 58 hjemvendte fremmedkrigere fra IS og andre terrorgrupper i Syria og Irak, og nettverket omkring disse gruppene. Granskerne har oversikt over drøyt 200 personer rundt omkring i Sveriges, som sikkerhetspolitiet SÄPO også har på sin radar.

Granskningen har blant annet avslørt at ulike islamistiske grupperinger kan kobles til hverandre gjennom kriminelle virksomhet, at en tredel av fremmedkrigere er tidligere straffedømte, og at flere av personene på ulike tidspunkt har hatt samme registrerte adresse.

På Järvafeltet nord for Stockholm befinner det seg flere IS-soldater enn noe annet sted i den svenske hovedstadsregionen.

– Vi har 60 personer i vårt område som er klassifisert som voldelige, islamistiske ekstremister, et tyvetall av dem er hjemkomne fra Syria og Irak, sier Christoffer Bohnan som leder det lokale politiet i Rinkeby.

Jihadistene arbeider i nettverk som blander ekstrem islamistisk ideologi med kriminell livsførsel. Aftonbladet har flere eksempler på kriminell aktivitet koblet til disse grupperingene.

Blant annet har personer i dette miljøet planlagt å myrde kunstneren Lars Vilks, som har tegnet profeten Muhammed, de har hvitvasket penger og begått væpnede ran.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 282
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]