Foto: AP Photo/Khalid Mohammed
annonse
annonse

Fremmedkrigere som kommer hjem til Sverige danner kriminelle nettverk, ifølge undersøkelser fra svensk politi. De er blitt utpekt som potensielle terrorister, og begår lovbrudd i gruppe.

Aftonbladet og Viafrees granskende TV-program har kartlagt 58 hjemvendte fremmedkrigere fra IS og andre terrorgrupper i Syria og Irak, og nettverket omkring disse gruppene. Granskerne har oversikt over drøyt 200 personer rundt omkring i Sveriges, som sikkerhetspolitiet SÄPO også har på sin radar.

Granskningen har blant annet avslørt at ulike islamistiske grupperinger kan kobles til hverandre gjennom kriminelle virksomhet, at en tredel av fremmedkrigere er tidligere straffedømte, og at flere av personene på ulike tidspunkt har hatt samme registrerte adresse.

annonse

På Järvafeltet nord for Stockholm befinner det seg flere IS-soldater enn noe annet sted i den svenske hovedstadsregionen.

– Vi har 60 personer i vårt område som er klassifisert som voldelige, islamistiske ekstremister, et tyvetall av dem er hjemkomne fra Syria og Irak, sier Christoffer Bohnan som leder det lokale politiet i Rinkeby.

Jihadistene arbeider i nettverk som blander ekstrem islamistisk ideologi med kriminell livsførsel. Aftonbladet har flere eksempler på kriminell aktivitet koblet til disse grupperingene.

Blant annet har personer i dette miljøet planlagt å myrde kunstneren Lars Vilks, som har tegnet profeten Muhammed, de har hvitvasket penger og begått væpnede ran.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon