Foto: AP Photo/Khalid Mohammed
annonse

Fremmedkrigere som kommer hjem til Sverige danner kriminelle nettverk, ifølge undersøkelser fra svensk politi. De er blitt utpekt som potensielle terrorister, og begår lovbrudd i gruppe.

annonse

Aftonbladet og Viafrees granskende TV-program har kartlagt 58 hjemvendte fremmedkrigere fra IS og andre terrorgrupper i Syria og Irak, og nettverket omkring disse gruppene. Granskerne har oversikt over drøyt 200 personer rundt omkring i Sveriges, som sikkerhetspolitiet SÄPO også har på sin radar.

annonse

Granskningen har blant annet avslørt at ulike islamistiske grupperinger kan kobles til hverandre gjennom kriminelle virksomhet, at en tredel av fremmedkrigere er tidligere straffedømte, og at flere av personene på ulike tidspunkt har hatt samme registrerte adresse.

På Järvafeltet nord for Stockholm befinner det seg flere IS-soldater enn noe annet sted i den svenske hovedstadsregionen.

– Vi har 60 personer i vårt område som er klassifisert som voldelige, islamistiske ekstremister, et tyvetall av dem er hjemkomne fra Syria og Irak, sier Christoffer Bohnan som leder det lokale politiet i Rinkeby.

annonse
annonse

Jihadistene arbeider i nettverk som blander ekstrem islamistisk ideologi med kriminell livsførsel. Aftonbladet har flere eksempler på kriminell aktivitet koblet til disse grupperingene.

Blant annet har personer i dette miljøet planlagt å myrde kunstneren Lars Vilks, som har tegnet profeten Muhammed, de har hvitvasket penger og begått væpnede ran.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.