Foto: AP Photo/Khalid Mohammed
annonse

Fremmedkrigere som kommer hjem til Sverige danner kriminelle nettverk, ifølge undersøkelser fra svensk politi. De er blitt utpekt som potensielle terrorister, og begår lovbrudd i gruppe.

annonse
annonse

Aftonbladet og Viafrees granskende TV-program har kartlagt 58 hjemvendte fremmedkrigere fra IS og andre terrorgrupper i Syria og Irak, og nettverket omkring disse gruppene. Granskerne har oversikt over drøyt 200 personer rundt omkring i Sveriges, som sikkerhetspolitiet SÄPO også har på sin radar.

annonse

Granskningen har blant annet avslørt at ulike islamistiske grupperinger kan kobles til hverandre gjennom kriminelle virksomhet, at en tredel av fremmedkrigere er tidligere straffedømte, og at flere av personene på ulike tidspunkt har hatt samme registrerte adresse.

På Järvafeltet nord for Stockholm befinner det seg flere IS-soldater enn noe annet sted i den svenske hovedstadsregionen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Vi har 60 personer i vårt område som er klassifisert som voldelige, islamistiske ekstremister, et tyvetall av dem er hjemkomne fra Syria og Irak, sier Christoffer Bohnan som leder det lokale politiet i Rinkeby.

Jihadistene arbeider i nettverk som blander ekstrem islamistisk ideologi med kriminell livsførsel. Aftonbladet har flere eksempler på kriminell aktivitet koblet til disse grupperingene.

Blant annet har personer i dette miljøet planlagt å myrde kunstneren Lars Vilks, som har tegnet profeten Muhammed, de har hvitvasket penger og begått væpnede ran.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.