Tysklands statsminister Angela Merkel har inngått avtale om rask retur av asylsøkere til en rekke land, i håp om at dette skal hindre en regjeringskrise.
Avtalen, som er skissert i et brev fra CDU-lederen til lederne for koalisjonspartiene CSU og SDP, innebærer at Tyskland raskt skal kunne returnere asylsøkere som alt er registrert i andre europeiske land.
Landene som Merkel ifølge brevet har inngått avtale med, inkluderer Ungarn og Tsjekkia, som begge er sterkt kritiske til den tyske regjeringens liberale flyktningpolitikk.
Lørdag kveld avviser imidlertid både Ungarn og Tsjekkia at de har inngått en avtale med Berlin.
– Vi planlegger ikke forhandlinger. Det finnes ingen grunn til å forhandle. Vi avviser dette, sier Tsjekkias statsminister Andrej Babis.
Ungarns statsminister Viktor Orbán sier at det «ikke finnes noen avtale». Han sier videre det er «falske nyheter», ifølge det ungarske nyhetsbyrået MTI.
Ikke medregnet Ungarn og Tsjekkia har Merkel ifølge brevet inngått avtale om rask retur med tolv land: Belgia, Frankrike, Danmark, Finland, Sverige, Estland, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Portugal og Polen.
Merkel har også inngått en avtale med Bulgaria om å sende tysk grensepoliti dit for å bistå landet med å styrke EUs yttergrense, ifølge brevet.
Rundt 15 prosent av asylsøkere som ankommer Tysland, blir nå returnert til landene der de først registrerte asylsøknaden. Med den nye avtalen ventes denne andelen å stige betydelig, selv om Ungarn og Tsjekkia ikke er med.
Tyskland skal også opprette store mottak for asylsøkere som tar seg ulovlig inn i landet, og for dem som først har registrert seg i land Tyskland ikke har inngått bilaterale avtaler med.
Per i dag foreligger det slike avtaler bare med Spania og Hellas.
Merkel håper at de nye tiltakene skal berge regjeringssamarbeidet, som CSU og innenriksminister Horst Seehofer har satt på prøve med sine krav til langt strengere flyktningpolitikk.
Seehofer har blant annet krevd at asylsøkere som alt er registrert i et annet land, skal avvises på grensa, noe Merkel har nektet gå med på. Hun mener Tyskland må gå inn for europeiske løsninger som bygger på samarbeid, ikke alenegang.
NTB-DPA