Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Canada kan bli OL-verter i 2026. Nå studerer nordamerikanerne den norske suksessmodellen i skisporten på nært hold.
Denne uken var canadiske skihoppere med under storsamlingen i Midtstuen. Senere i høst skal også langrennsløpere utveksle tanker og kunnskap.

– Norge er et foregangsland og forbilde, ikke bare skihopping, men også de andre skigrenene. Det var her sporten ble født. Alt som blir gjort, blir gjort så grundig. Vi ser hvordan barna gradvis sendes opp i større bakker. Vi er veldig fascinert av hvor flott utviklingsarena dere legger opp til fra bredde til topp, sier den canadiske hoppsjefen Nikolay Petrov til NTB.

Han er også medlem av hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Nå intensiveres samarbeidet mellom stormakten Norge og et Canada som vil tilbake i verdenstoppen både i skihopping og langrenn.

– Norge er en veldig åpen og forståelsesfull nasjon. Vi er her for å lære mer om teknikk og utstyr, spesielt det siste er blitt så viktig i nåtidens skihopping. Verdiene i våre lands skiforbund er svært like.

– Jeg er så takknemlig overfor Norges Skiforbund. President Erik Røste, hoppsjef Clas Brede Bråthen og utviklingssjef Tore Øvregård legger virkelig til rette for å ta skiverdenen til neste steg. Vi i Canada kan tjene voldsomt på dette. Vi får tilgang til ressurser som vi ikke har, sier Petrov.

Calgary-løft
Nå håper han at de norske hopperne og forskningsprosjektet til Hopp-Norge kan bidra til at Canada igjen skaper helter som 80-tallsikonene Steve Collins og Horst Bulau.
– Det var i storhetstiden fram mot Calgary-OL i 1988. Vi hadde både Collins og Bulau. Det ble satset skikkelig, og det viste hva man kan få til i Nord-Amerika. Det bør brukes som en voldsom inspirasjon for den yngre generasjonen. Vi har med tre 15- og 16-åringer og verdenscuphopper MacKenzie Boyd-Clowes (26) med på samlingen her i Oslo. Med Norges hjelp kan vi klare å skape nye topphoppere, sier Petrov.

Nettopp Calgary vurderer å søke om å få arrangere vinterlekene i 2026.

Ønsker større skifamilie
Skipresident Erik Røste er svært glad for det norsk-canadiske samarbeidet.
– Vi ønsker at skifamilien skal bli større. Vi har sagt at vi ønsker å være åpne og inkluderende, og vise fram hva som fungerer hos oss. Det betyr ikke at vi har en fasit. Nå inngår vi et mer offisielt samarbeid med Canada. En gjeng hoppere er med i Midtstuen nå i juni og i august skal flere langrennsløpere være med på juniorsamling.

– Alle blir bedre når vi utvikler skisporten på denne måten. Kan det resultere i at nye utøvere når toppen, selv om de skulle slå våre, så må vi være fornøyd, sier Røste.

Verdens viktigste hoppnasjon
Hoppsjef Clas Brede Bråthen gleder seg stort over at Canada vil tilbake på hoppkartet.

– Vi har en visjon om at vi skal være verdens viktigste hoppnasjon. Det betyr at vi også må hjelpe nasjoner som ønsker mer kompetanse for å bli bedre. Vi kan ikke være en viktig hoppnasjon om vi ikke bidrar til at hoppsporten blir større og bredere. Dersom vi hadde motarbeidet det, hadde vi vært en lite viktig nasjon. Vi kunne vært verdens beste hoppnasjon, men det er ikke visjonen.

– Vi kan ikke gjøre jobben for canadierne, men vi kan dele erfaringer og bygge opp kompetanse og vise hvordan vi jobber. Det er en ære å få lov til å bidra til at interessen for hoppsporten øker i Canada. Vi er også i dialog med USA og Russland. Det er bedre å være en veldig god hoppnasjon i en stor familie enn å være den beste i en liten idrettsfamilie, mener Bråthen.