Displaced Yemenis, who fled their homes by the fighting the port city of Hodeida, arrive in Sanaa, Yemen, Saturday, Jun. 23, 2018. (AP Photo/Hani Mohammed)
annonse
annonse

Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash skriver i flere Twitter-meldinger at pausen i krigshandlingene er innført i håp om at Houthi-opprørere skal gå med på en avtale om å forlate de strategisk viktige havnebyen.

Gargash understreker at angrepene vil bli gjenopptatt med full styrke dersom ikke de kommende forhandlingene ledet av FNs spesialutsending Martin Griffiths gir de ønskede resultater.

Varsler samtaler

Grifiths opplyste fredag at partene i konflikten i løpet av de kommende ukene vil sette seg til forhandlingsbordet, for første gang på to år.

annonse

FNs spesialutsending har de siste uka hatt samtaler med Jemens president Abed Rabbo Mansour Hadi i Aden og Houthi-opprørernes forhandlingsleder Mohammed Abdul-Salam.

Hadi ble styrtet av Houthi-opprørerne høsten 2014 og har siden stort sett levd i eksil i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia gikk til krig mot opprørerne i nabolandet i mars 2015, i spissen for en regional allianse der De forente arabiske emirater deltar med bakkestyrker.

Humanitær katastrofe

Over 10.000 mennesker er siden drept og over 50.000 såret, de fleste av dem i saudiarabiske flyangrep. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og 22 millioner mennesker i Jemen er nå avhengige av humanitærhjelp. FN betegner situasjonen som verdens største humanitære katastrofe.

80 prosent av all nødhjelp til Jemen bringes inn via Hodeida, som de siste ukene har vært under kraftige angrep fra regjeringsvennlige militssoldater, støttet av tusenvis av soldater fra Emiratene og Sudan.

Franske spesialstyrker befinner seg også i området, men den franske forsvarsledelsen understreker at de kun er militærrådgivere og at de ikke aktivt deltar i kamphandlingene.

NTB-AFP

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon