Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Isteden er de sure på Regjeringen for at de må legge ned i Norge: «Norsk Folkehjelp refser regjeringen – avvikler drift av asylmottak». De har 30 års erfaring og har bygget opp en unik kompetanse. Hvorfor ikke ta med seg det ned til Afrika?

Det kalles markedstilpasning, hvis etterspørselen endrer seg så må også tilbudet tilpasse seg deretter. Det er ikke god butikk å klage på kunden.

Norsk Folkehjelp har 2 muligheter: 1) tilpasse seg kundens behov, 2) legge ned virksomheten. De har valgt det siste.

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Organisasjonen er medlemsstyrt og har ca. 14 000 medlemmer, og nærmere 2 200 ansatte som jobber i 33 land.

Norsk Folkehjelp har holdt på i 30 år i asylbransjen og har drevet mer enn 40 mottak, i de siste årene har de drevet 14 stykker.

Men nå har markedet snudd, etterspørselen har brått sunket og det har blitt en overkapasitet i markedet. Det har gitt røde tall i boka og bransjen sliter tungt. Det er ikke mer enn tre år siden de opplevde «all time high». Da kunne bestemme prisen selv. Men så falt bunnen ut av markedet: investeringer går tapt og arbeidsplasser er truet.

Det er regjeringen sin skyld, de har ikke tilrettelagt stabile vilkår. Bransjen har etterlyst forutsigbare rammer.

Det tas inn et minimum av asylsøkere årlig for å opprettholde driften og sikre arbeidsplasser. Kunden vil heller ha mest mulig ut av pengene, og det får de i Afrika, der utgiftene er betydelig lavere enn i Norge. Men Norsk Folkehjelp protesterer, de vil ikke tilpasse seg og sier følgende om kunden:

– Det er ikke vi som har besluttet dette, det er regjeringen som gjennom sin politikk har fattet beslutningen for oss, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp til NTB og tilføyer:

– Det trengs mer forutsigbarhet, langsiktighet og økonomiske rammer som gjør det mulig å få asylmottak til å bli en del av et godt norsk velferdstilbud.

Et problem med organisasjoner er sammenblandingen mellom humanitære og økonomiske interesser. Tenker de på sin egen lommebok eller på alle de hjelpetrengende som er på flukt?