Tyske innenriksministeren Horst Seehofer, snakker med kansler Angela Merkel i tyske bundestag . (AP Photo/Markus Schreiber,file)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

CSUs partileder, innenriksminister Horst Seehofer, truer med å forlate regjeringen dersom Merkel og CDU ikke skjerper landets asylpolitikk.

Seehofer sa ingenting til pressen da han kom til møtet med Merkel mandag, men tidligere sa han til avisa Süddeutsche Zeitung at han var presset inn i en uholdbar situasjon.

– Jeg vil ikke la meg sparke av en statsminister som kun er statsminister på grunn av meg, sa han, tydeligvis med referanse til CSUs gode valgresultat i Bayern.

Mot alenegang

CSU krever at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa. Merkel er motstander av en slik alenegang og vil ha en felleseuropeisk løsning.

Under fredagens EU-toppmøte ble det enighet om å opprette en rekke mottak i land som grenser til Middelhavet, for raskt å avgjøre hvem av dem som ankommer som har krav på asyl. Disse vil bli sendt videre til andre medlemsland.

EU-toppene skal også vurdere å opprette mottak i nordafrikanske land, for å skille ut hvem som har beskyttelsesbehov og i samarbeid med FN hente kvoteflyktninger fra disse.

Forslaget har høstet sterk kritikk, men Seehofer er ikke fornøyd og vil uansett ha strengere tysk grensekontroll. Merkel mener EUs beslutning innfrir CSUs krav, noe Seehofer ikke er enig i.

Ingen løsning

Krisemøter i helgen ga ingen løsning, og mandag var det altså nye møter i et forsøk på å berge regjeringskoalisjonen.

CDU understreker at partiet om nødvendig er villig til å strekke seg ytterligere for å blidgjøre CSU og berge regjeringen.

– Vi håper på en avtale om en felles tilnærming, heter det i en uttalelse fra partiet.

Også CSUs leder i Bayern, Markus Söder, sier at det fins en rekke muligheter for kompromiss.

Dersom Seehofer gjør alvor av sin trussel om å beordre stenging av grensa, vil han bli avskjediget. Da trekker CSU seg fra regjeringen, som dermed faller. Om han selv trekker seg fra regjeringen, er det uklart om CSU slår følge. Seehofer har varslet en beslutning innen tre dager.

SPD-kritikk

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje partiet i regjeringen, Sosialdemokratene (SPD), er sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitrer Gabriel.

NTB-DPA-AFP

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]