annonse
annonse

Økonomisk integrasjon og deltakelse i Europa vil bidra til å redusere konfliktnivået på Vest-Balkan, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Fungerende stater på Balkan har betydning også for hjemlige utfordringer, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB på telefon fra Beograd.

Hun er mandag og tirsdag på besøk i Serbia og Kroatia, hvor økonomisk utvikling, tilnærming til Europa og den regionale sikkerhetssituasjonen på Vest-Balkan står på dagsordenen. Også menneskerettighetsinstituttet og den grå økonomien, som vi også ser innslag av her i landet, er blant temaene hun skal ta opp med serbiske og kroatiske myndigheter.

annonse
Gamle konflikter

Solberg peker på at økonomisk utvikling og framgang på Balkan er et nøkkelbidrag til at statene i det tidligere Jugoslavia skal klare å legge splittelsen bak seg, slik at ikke gamle konflikter skal skape grobunn for nye. Fred og utvikling på Balkan er nyttig også for resten av Europa, poengterer hun.

– Det er ikke så mange tiårene siden vi hadde krigføring på europeisk jord, poengterer statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB.

– Vi støtter Serbias arbeid for å kvalifisere seg til EU-medlemskap gjennom reformene de er i ferd med å gjennomføre. Det er viktig også for Europa og Norge at vi klarer å legge bak oss den splittede situasjonen på Balkan, sier hun.

Undertegner avtaler
annonse

Solberg hadde politiske samtaler med statsminister Ana Brnabic og president Aleksandar Vucic mandag, og møter den kroatiske statsministeren og presidenten tirsdag. Norge ønsker å reetablere og forsterke det gode forholdet spesielt til Serbia, samt Kroatia, ifølge Solberg.

Også i Kroatia skal Solberg tirsdag ha samtaler med landets statsminister, Andrej Plenkovic, og president Kolinda Grabar-Kitarovic, i tillegg til presidenten for det kroatiske parlamentet, Gordan Jandrokovic.

Under besøket skal det undertegnes nye samarbeidsavtaler gjennom EØS-midlene verdt nærmere 1 milliard kroner, og en sikkerhetsavtale som vil sikre utveksling og beskyttelse av sikkerhetsgradert informasjon mellom Norge og Kroatia.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon