Statsminister Erna Solberg sammen med den serbiske statsministeren Ana Brnabic. Mottakelse på Palace of Serbia. Erna Solberg er på offisielt besøk i Serbia og Kroatia 2.–3. juli. Foto: Slobodan Miljevic / NTB scanpix
Del saken
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Økonomisk integrasjon og deltakelse i Europa vil bidra til å redusere konfliktnivået på Vest-Balkan, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Fungerende stater på Balkan har betydning også for hjemlige utfordringer, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB på telefon fra Beograd.

Hun er mandag og tirsdag på besøk i Serbia og Kroatia, hvor økonomisk utvikling, tilnærming til Europa og den regionale sikkerhetssituasjonen på Vest-Balkan står på dagsordenen. Også menneskerettighetsinstituttet og den grå økonomien, som vi også ser innslag av her i landet, er blant temaene hun skal ta opp med serbiske og kroatiske myndigheter.

Gamle konflikter

Solberg peker på at økonomisk utvikling og framgang på Balkan er et nøkkelbidrag til at statene i det tidligere Jugoslavia skal klare å legge splittelsen bak seg, slik at ikke gamle konflikter skal skape grobunn for nye. Fred og utvikling på Balkan er nyttig også for resten av Europa, poengterer hun.

– Det er ikke så mange tiårene siden vi hadde krigføring på europeisk jord, poengterer statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB.

– Vi støtter Serbias arbeid for å kvalifisere seg til EU-medlemskap gjennom reformene de er i ferd med å gjennomføre. Det er viktig også for Europa og Norge at vi klarer å legge bak oss den splittede situasjonen på Balkan, sier hun.

Undertegner avtaler

Solberg hadde politiske samtaler med statsminister Ana Brnabic og president Aleksandar Vucic mandag, og møter den kroatiske statsministeren og presidenten tirsdag. Norge ønsker å reetablere og forsterke det gode forholdet spesielt til Serbia, samt Kroatia, ifølge Solberg.

Også i Kroatia skal Solberg tirsdag ha samtaler med landets statsminister, Andrej Plenkovic, og president Kolinda Grabar-Kitarovic, i tillegg til presidenten for det kroatiske parlamentet, Gordan Jandrokovic.

Under besøket skal det undertegnes nye samarbeidsavtaler gjennom EØS-midlene verdt nærmere 1 milliard kroner, og en sikkerhetsavtale som vil sikre utveksling og beskyttelse av sikkerhetsgradert informasjon mellom Norge og Kroatia.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]