OSLO 20180702. Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold hilser John Erik Strømstad fra Securitas og Leif Nilsen fra Nokas i forbindelse med at Oslo politidistrikt inngår en samhandlingsavtale med 6 sikkerhetsselskaper. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Oslo politidistrikt signerte mandag en samarbeidsavtale med seks vekterselskaper for å gjøre Oslos gater tryggere.

– Politiet har hatt et sikkerhetsmonopol, men i de siste årene har vi innsett at det er rom for flere, sier seksjonsleder Robert Thorsen for enhet sentrum i Oslo politidistrikt til NTB.

Mandag møttes toppene i Oslo politidistrikt og lederne i seks sikkerhetsselskap for å signere en samarbeidsavtale. Avtalen er en formalisering av allerede innarbeidet sedvane mellom politiet og flere av hovedstadens sikkerhetsselskap.

annonse

– Dette handler om felles møter, felles kurs og utveksling av erfaringer. Avtalen går opp en del grenseganger. Sikkerhetsbransjen har for eksempel veldig god overvåking, og vi kan informere hverandre, sier Thorsen.

«En samlet innsats»
Under signeringen på Politihuset på Grønland viste Thorsen til Politilovens paragraf 1, hvor det blant annet står at politiet skal være et ledd i samfunnets samlede innsats for å fremme og befeste borgernes rettssikkerhet, trygghet og alminnelige velferd for øvrig. Sikkerhetsbransjen blir her sett på som en del av den samlende innsatsen.

– For oss handler dette om at bransjen, og de kapasitetene bransjen har, blir anerkjent. Politiet har god nytte av oss, og i vårt arbeid har vi veldig god nytte av en kommunikasjonskanal inn i politiet, sier regiondirektør for Oslo og Trondheim i Securitas, John Erik Strømstad, til NTB.

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo påpeker overfor NTB at avtalen ikke innebærer at vektere vil få utvidede fullmakter.

annonse

– Avtalen øker kompetansen i begge leire, og gir Oslo-politiet flere øyne og ører på gaten. Vi har et avklart forhold hva gjelder fullmakter, og dette er ikke et signal på at politiet viker fra det offentlige rom, sier han.

– Avtalen er et startskudd.
Mandagens avtale mellom Oslo politidistrikt og de seks sikkerhetsselskapene er tuftet på avtalen Politidirektoratet og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) undertegnet i januar. Dette er en nasjonal samarbeidsavtale mellom politiet og sikkerhetsbransjen.

De seks selskapene som mandag undertegnet avtalen er: Nokas AS, Securitas AB, Skan-kontroll, Pro Sec Professional Security AS, City Security AS og Keysec. Strømstad i Securitas omtaler avtalen som et startskudd, og han tror at flere sikkerhetsselskap vil knytte lignende avtaler med politiet i framtiden.

Senterpartiets Sandra Borch er på sin side kritisk til avtalen. Hun mener at politi, og ikke vektere, skal garantere for folks sikkerhet i Norge.

– Politireformen har kostet så mye, og byråkratisert politiet. Det var ikke flere vektere som var lovnadene til regjeringen, men det er det vi får. Senterpartiet ønsker å styrke budsjettene for å få mer synlig og tilstedeværende politi, det er den eneste løsningen, sier Borch.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon