FILE PHOTO: A general view shows the Eiffel Tower and the financial and business district in La Defense, west of Paris, France November 22, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo
annonse
annonse

Ifølge belgisk påtalemyndighet planla ekteparet å sprenge en bombe under et folkemøte arrangert av den opposisjonelle iranske eksilgruppa Mujahedin-e-Khalq (MEK) i Paris-forstaden Villepinte lørdag.

Paret identifiseres som Amir S. og Nasimeh N., som begge er belgiske statsborgere i 30-årene med iransk opprinnelse.

De to ble pågrepet i Belgia og er terrorsiktet for forsøk på å utføre et bombeangrep i Paris. Mandag ble ekteparet formelt siktet av belgisk påtalemyndighet.

annonse

I Tyskland er en iransk diplomat som jobber i Wien, avhørt av politiet og pågrepet, ifølge belgisk påtalemyndighet. I tillegg ble totalt tre personer pågrepet i Frankrike lørdag, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilde.

Blant dem er en 54 år gammel mann som ble pågrepet i nærheten av MeK-arrangementet.

– Etterforskningen har som mål å avklare forbindelsene mellom dem og de mistenkte som er pågrepet i Belgia, sier politikilden.

De tre var mandag fortsatt i politiets varetekt.

annonse
Fant sprengstoff

Belgisk politi gjennomsøkte ekteparets bil etter pågripelsen i et boligområde i Brussel lørdag. Politiet fant en halv kilo av sprengstoffet TATP og en utløser. Mengden eksplosiver er nok til å utløse en betydelig eksplosjon.

Bakgrunnen eller motivet til det belgiske ekteparet er ikke kjent, men NCRI, den iranske opposisjonsgruppen som omfatter MEK, anklager regimet i Iran for å stå bak.

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif avfeier påstandene.

Samarbeid

Påtalemyndigheten i Belgia skryter av samarbeidet med fransk sikkerhetstjeneste samt tyske rettsinstanser for å ha medvirket til «å forhindre et terrorangrep på fransk jord».

Etter pågripelsene gjennomførte politiet en razzia i fem hus, men de fant ingenting.

annonse

Blant talerne under helgens folkemøte i Paris, var president Donald Trumps personlige advokat, New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani. Han slutter varmt opp om MEK, som sto på USAs liste over terroristorganisasjoner fram til 2012. .

Islamsk-marxistisk gruppe

MEK ble dannet som en islamsk-marxistisk gruppe i Iran på 1960-tallet og har opp gjennom årene benyttet en rekke navn og forkortelser.

Gruppen ledes av Maryam Rajavi, etter at ektemannen Masud Rajavi forsvant sporløst i 2003. Han er etterlyst av Irak for forbrytelser mot menneskeheten.

På 1980-tallet kjempet gruppen på Iraks side i krigen mot Iran, og på 1990-tallet hjalp de Saddam Hussein med å slå ned kurdiske og sjiamuslimske opprør i Irak.

NTB-AFP-DPA

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon